Liderul PIN Cozmin Gusa (foto) a sustinut ieri ca premierul ar avea legatura cu oamenii de afaceri implicati in scandalul Chiuariu - Posta Romana. Tariceanu a negat orice implicare, spunand ca acuzatiile vin din partea unei persoane "care a mai la
Liderul PIN Cozmin Gusa (foto) a sustinut ieri ca premierul ar avea legatura cu oamenii de afaceri implicati in scandalul Chiuariu - Posta Romana. Tariceanu a negat orice implicare, spunand ca acuzatiile vin din partea unei persoane "care a mai lansat afirmatii fara acoperire."
Cozmin Gusa a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa", mai multe documente prin care a sustinut ca firma Imopost Developments a beneficiat din partea Postei Romane de un teren si un imobil subevaluate. Potrivit Mediafax, Gusa a declarat ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi implicat in afaceri cu persoanele ale caror nume au fost vehiculate in scandalul Chiuariu-Posta Romana. "La 19.09.2006, Posta Romana vine cu un teren aport in natura la asocierea cu Imopost Developments, un teren de circa 1700 mp, pe str. Matei Millo, si un imobil cu cinci etaje al carei suprafata desfasurata este de circa 3500 mp. Posta Romana subevalueaza la 1,85 milioane de euro acest teren si imobil, in timp ce, la o evaluare de piata, acestea costa 12 milioane de euro", a spus deputatul PIN, citat de Mediafax. El a spus ca terenul si imobilul au fost atat de mult subevaluate pentru ca, daca acest teren era pus in asociere cu 12 milioane de euro, Posta Romana ar fi devenit "actionar ultramajoritar" in Imopost Developments. "Evaluand la 1,85 milioane de euro, Posta Romana si-a marit participarea de la 32% la 40%, pentru ca firma Imopost sa ramana actionar majoritar cu 59%. Actorii sunt, in firma Imopost, firmele domnului Sorin Creteanu si Posta Romana", a adaugat Gusa, mentionand ca, in urma investitiei de 10 milioane de euro, Creteanu este proprietarul a peste 59% din Imopost, "controland un ansamblu imobiliar a carui valoare depaseste 110 milioane de euro". De asemenea, liderul PIN a afirmat ca Sorin Creteanu se afla in "celebrul" grup Baneasa - Popoviciu. "Societatea domniei sale construieste acel ansamblu pe terenul luat de la Universitatea Agricola, in nordul Capitalei. Acelasi domn Creteanu este partener cu Adriean Videanu in diferite afaceri si omul care l-a insotit in vacanta, dar si vechi partener cu premierul Tariceanu", a spus liderul PIN.
Solicita reactii
Cozmin Gusa a declarat, conform Mediafax, ca firma ATS, dealer al Citroen in Romania, care este in proprietatea premierului Calin Popescu Tariceanu, a primit un teren tot in zona de nord a Capitalei de la Popoviciu, pretul fiind confidential. "Procurorii, dupa cunostintele mele, sunt foarte curiosi sa vada daca exista dreptul de a se da terenuri de pe terenul Universitatii Agricole prin concesiune sau prin vanzare", a mai spus Gusa. Totodata, el a precizat ca pe terenul primit, Sorin Creteanu, prin societatea Comnord, i-a construit premierului Tariceanu un imobil in care se afla firma ATS. "Asadar, unul a dat terenul si celalalt a facut constructia. Exista suspiciuni importante pe care sper ca procurorii sa le verifice, legate de interesele comune ale grupului din jurul lui Tariceanu si ale grupului beneficiar al terenurilor subevaluate de la Posta Romana. Pentru lucruri mult mai mici, alti ministri sau prim-ministri din UE au trebuit sa demisioneze", a concluzionat Cozmin Gusa, care a solicitat o reactie din partea premierului, dar si a presedintelui Traian Basescu.
Reprezentantii firmei ATS neaga ca ar avea relatii de parteneriat cu Sorin Creteanu si grupul Baneasa-Popoviciu, precizand ca isi rezerva dreptul de a-l chema in instanta pe liderul PIN, pentru prejudicii aduse firmei.
Liderul PIN a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, ca ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, este cercetat de DNA, sustinand ca acesta a avizat o asociere ilegala intre Posta Romana si firma Imopost. Potrivit deputatului, in aprilie 2007, ministrul Justitiei a avizat favorabil o Hotarare de Guvern prin care un imobil, situat pe Calea Victoriei nr. 133-135, cu terenul aferent, trecea din domeniul public al statului in cel privat al statului, girand astfel o asociere ilegala intre Posta Romana si un grup de interese din jurul democratilor si liberalilor, datata 1 august 2005.
Potrivit Mediafax, Cozmin Gusa a transmis comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o informare despre acuzatiile la adresa ministrului Chiuariu. "Am trimis o traducere in engleza, atat a prezentarii mele, cat si a sintezei de presa, cu privire la cazul Chiuariu, comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, care s-au aratat preocupati de lupta impotriva coruptiei din Romania, si astept o reactie din partea lor", a spus Gusa. ( Andrei GHICIUSCA)
n
Tariceanu: "Nimic ilegal"
"Nu am afaceri cu nici unul dintre cei mentionati de Cozmin Gusa. In primul rand, nu fac afaceri, pentru ca sunt prim-ministru", a precizat ieri premierul Tariceanu, adaugand ca nu este pentru prima data cand liderul PIN face declaratii "fara acoperire". Referindu-se la Hotararea aprobata de Guvern in cazul Posta Romana, Tariceanu a subliniat ca aceasta este perfect legala si poate fi consultata de oricine. "Guvernul nici nu a dat terenuri, nici nu s-a asociat cu nimeni. Este o problema care tine de o companie de stat, care, din ce am citit in presa, a facut procedurile prevazute de lege. Nimic ilegal", a spus primul-ministru. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.