Timp de sute de ani au dominat Japonia. La distanta de un mileniu de la faptele lor eroice, samuraii inca mai fascineaza cultura populara din intreaga lume.

Razboinici enigmatici, pusi in slujba nobililor niponi, samuraii sint un capitol distinct in istoria insulelor asiatice. Gloria, decaderea si calea onoarei de la care nici un samurai nu se abate sint ilustrate in urmatorul volum din ENCICLOPEDICA, „Japonia. Eterna fascinatie", care va fi distribuit luni, 17 septembrie, impreuna cu ziarul Cotidianul.

In razboiul permanent care framinta odinioara Japonia, razboinicii samurai au devenit o adevarata casta, care se bucura de privilegii deosebite in societate. In jurul anului 900, intr-un moment in care guvernul central era incapabil sa instaureze ordinea, sa potoleasca foamea si sa asigure securitatea tarii, bogatii din toate colturile Japoniei si-au tocmit armate personale inarmate pentru a-si apara teritoriile. Luptele pentru domenii le sporesc puterea, iar in cele din urma nobilii au reusit sa inlature imparatul cu ajutorul samurailor.

Codul onoarei, numit bushidô, pe care acesti luptatori il respectau cu strictete, a sporit aura misterioasa din jurul personajelor. Regulile de lupta si viata spirituala erau toate ghidate dupa bushidô. Cel mai mare pret era pus de un samurai pe sabia sa. Un obiect sacru, a carui lama simboliza, prin puritatea sa, sufletul razboinicului, sabia decidea soarta purtatorului. „Un samurai care isi pierdea sabia nu mai raminea in viata, iar soldatii invinsi in lupta se duceau sa se roage la sanctuarul lui Hachimen (zeul razboiului), intrebind de ce sabia lor isi pierduse spiritul", explica Nelly Delay, autoarea volumului „Japonia. Eterna fascinatie".

Occidentul, fascinat de arta razboinicilor Cel mai devotat ambasador al vechilor razboinici japonezi este regizorul Akira Kurosawa, care a popularizat cu pelicule precum „Cei sapte samurai" cultura acestora si dincolo de Ocean. Filmul „The Hidden Fortress" a inspirat inclusiv productii celebre precum „Razboiul Stelelor", in care George Lucas l-a dotat pe Darth Vader cu un costum inspirat din armura si masca unui samurai. Filmele cu samurai au dezvoltat, la rindul lor, o slabiciune aparte pentru western, Kurosawa fiind inspirat de productiile regizate de John Ford. Americanii au copiat la fel de fidel operele lui Kurosawa, cel mai cunoscut exemplu fiind remake-ul „Cei sapte magnifici", realizat in 1960, dupa „Cei sapte samurai". Romanul lui James Clavell „Shogun" sau productiile hollywoodiene „Ultimul samurai" si „Kill Bill" au promovat, la rindul lor, in cultura occidentala, spiritul vechilor razboinici japonezi.