Totusi, pentru ca ultimele patruzeci de zile nu s-au consumat nici pe departe in linistea specifica doliului patriarhal, alegerile de azi nu mai au incarcatura marilor momente care traseaza urme adanci in istoria unui neam, ci devin teatrul de razboi
Totusi, pentru ca ultimele patruzeci de zile nu s-au consumat nici pe departe in linistea specifica doliului patriarhal, alegerile de azi nu mai au incarcatura marilor momente care traseaza urme adanci in istoria unui neam, ci devin teatrul de razboi al unor interese ciudate. Diversiunile lansate din toate directiile au aruncat in aer cutume pe care nimeni nu le-a pus vreodata la indoiala.
Se stia, de pilda, ca succesorul Patriarhului decedat era, aproape sigur, Mitropolitul Moldovei, care asigura si locotenenta celor 40 de zile de doliu. Votul, ca atare, devenea o simpla formalitate si IPS Daniel al Moldovei ar fi fost azi inscaunat linistit ca Patriarh. Sustinatorii sai au gresit enorm cand au vrut sa-i dea o mana de ajutor, mizand pe jocuri de culise care sa-i aduca aminte mai tarziu cine l-a uns in jilt! Prima gafa, poate cea mai grava, a comis-o dl. Frunzaverde, cunoscut ca mason de frunte, care, cand nici nu se incheiase slujba de inmormantare a lui Teoctist, a anuntat ca IPS Daniel este cel mai potrivit sa ia locul ramas gol la Patriarhie. A crezut, probabil, ca sansele acestuia vor creste, insa efectul a fost contrar! Pe de o parte, mesajul lui Frunzaverde a fost receptat ca un ordin masonic catre BOR si toata lumea si-a adus aminte ca Masoneria si BOR sunt in conflict deschis de 70 de ani! Firesc, a aparut si intrebarea daca nu cumva insusi IPS Daniel este mason, intrebare la care Mitropolitul Moldovei nu a dat un raspuns explicit pana acum.
Initial, "competitia" pentru ocuparea scaunului patriarhal ar fi trebuit sa decida calea pe care va merge BOR in urmatorii 30-40 de ani, fie ca ar fi fost una traditionalista, reprezentata de IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, fie una modernista, reprezentata de IPS Daniel. Din pacate, o discutie serioasa pe aceasta tema n-a mai avut loc, caci sustinatorii Mitropolitului Moldovei si-au dat seama ca batalia ar fi fost pierduta inainte de a incepe. Mai ales dupa ce credinciosii au aflat din presa ca IPS Daniel a fost 10 ani pe statele de plata ale Bisericii Catolice, iar reformarea BOR de catre domnia sa ar fi perceputa ca o tradare a ortodoxiei! Mason si apropiat de catolicism prin state de plata, IPS Daniel ar deveni, ca Patriarh, cauza tuturor relelor din BOR! Chiar si campania CNSAS pentru deconspirarea inaltilor ierarhi care au colaborat cu Securitatea a fost aruncata in spatele IPS Daniel, ca o diversiune menita sa distraga atentia de la dezbaterea publica asupra liniei pe care se va inscrie BOR, incepand cu 13 septembrie a.c. La fel si atacurile dure aparute in presa impotriva IPS Teofan. Faptul ca acesta a tinut cu sfintenie doliul celor 40 de zile, abtinandu-se sa iasa in public cu declaratii electorale (precum IPS Daniel), il fac pe Mitropolitul Olteniei un personaj credibil. Intr-o disputa libera intre mitropolitii Moldovei si Olteniei, probabil ca IPS Teofan ar fi de departe invingator, numai ca soarta alegerilor de astazi se joaca prin alte parti, unele neavand vreo legatura cu ortodoxia si poate nici macar cu crestinismul!
E posibil ca, pana la urma, varianta in care IPS Bartolomeu Anania ar deveni noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane sa readuca pacea in comunitatea ortodocsilor romani. Caci numai intr-o astfel de atmosfera se poate discuta linistit despre traditionalism si reformare in BOR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.