Pianistul austriac Joe Zawinul (75 de ani), fondatorul grupului de jazz-rock Weather Report, a murit marti la Viena, a anuntat familia, citata de Mediafax. Presa austriaca titra ca muzicianul cu radacini maghiare, cehe si tiganesti a fost internat in
Pianistul austriac Joe Zawinul (75 de ani), fondatorul grupului de jazz-rock Weather Report, a murit marti la Viena, a anuntat familia, citata de Mediafax. Presa austriaca titra ca muzicianul cu radacini maghiare, cehe si tiganesti a fost internat intr-un spital din Viena, pe 5 august, din cauza unui cancer.
In copilaria petrecuta in Austria, Zawinul a invatat sa cante la acordeon. In timpul celui de-al doilea razboi mondial a studiat, in Cehoslovacia, pianul, la Conservator. Aici, la numai 13 ani, a avut primele contacte cu jazz-ul. A inceput sa cante cu diverse combo-uri si si-a castigat o serioasa reputatie in lumea jazz-ului de pe continent. Zawinul a plecat apoi cu o bursa la prestigiosul Colegiu de muzica Berklee din Boston, oras unde i-a cunoscut si a cantat cu Maynard Ferguson, Dinah Washington si Joe Williams. Au urmat imprimarile cu Miles Davis, printre care s-au numarat albumele "Bitches Brew", "Live and Evil" si "In a Silent Way". In aceeasi perioada, a scris cea mai populara tema a sa, "No Mercy For Me" (cunoscuta si sub numele de "Mercy, Mercy"). Muzicianul si-a facut debutul solistic pe disc in 1969, cu "Zawinul", si in decursul anului urmator a facut demersuri pentru o schimbare a cursului evolutiei jazz-ului, prin fondarea, alaturi de saxofonistul Wayne Shorter si basistul Jaco Pastorius, a supergrupului de jazz-rock "Weather Report". Grupul este considerat ca definitoriu pentru curentul numit si fusion. In cei 14 ani de existenta, "Weather Report" a imprimat 12 albume de o valoare exceptionala, printre care se numara capodopera "Birdland". In 1986, a aparut al doilea LP solo al lui Zawinul, "Dialects". In '88 a aparut primul album al grupului "Zawinul Syndicate", "The Immigrants". Muzica noului grup are influente sonore din aproape toate zonele lumii. A urmat albumul "Black Water", care a marcat o revenire a muzicianului la propriile radacini (albumul cuprinde si pasaje interpretate de el la acordeon).
In Romania, Joe Zawinul a dat doua cantari - 1994 si 2005.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.