Finantele vor sa elimine masurile simplificate la TVA pentru constructii-montaj, prin schimbarea Codului fiscal.



Guvernul vrea sa renunte la o simplificare
fiscala gindita anul trecut Ministerul Economiei si Finantelo
Finantele vor sa elimine masurile simplificate la TVA pentru constructii-montaj, prin schimbarea Codului fiscal.



Guvernul vrea sa renunte la o simplificare
fiscala gindita anul trecut Ministerul Economiei si Finantelor pregateste modificari ale Codului fiscal in domeniul TVA, unde noutatea principala vor fi eliminarea taxarii inverse pentru lucrari de constructii, impozitarea profitului si a nerezidentilor, au declarat surse din Ministerul Economiei si Finantelor. Ministerul intentioneaza sa finalizeze proiectul de modificare a Codului fiscal, care va fi valabil de la 1 ianuarie 2008 pina la sfirsitul lunii septembrie, pentru a-l prezenta in Guvern. Principala schimbare pe care Finantele vor s-o opereze este eliminarea taxarii inverse la TVA pentru lucrarile de constructii-montaj, "masura a carei punere in practica s-a dovedit dificila pentru majoritatea companiilor", spun sursele din Finante.

"Nu am cerut niciodata eliminarea taxarii inverse in lucrarile de constructii. Reducerea TVA da, dar inca o schimbare a modului de plata a taxelor nu. Trebuie sa avem un dialog cu Ministerul Finantelor, pentru ca numai de stabilitate legislativa fiscala nu avem parte, dupa cit se vede", ne-a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.

In cazul taxarii inverse, furnizorul nu scrie pe factura valoarea TVA, ci face mentiunea taxare inversa, iar beneficiarul trece valoarea pe care o evidentiaza drept taxa colectata si deductibila. Cu alte cuvinte, firma nu plateste TVA, ci doar o mentioneaza in factura.

Conditia obligatorie prevazuta pentru aplicarea masurilor de simplificare, respectiv a taxarii inverse, este ca atit furnizorul, cit si beneficiarul sa fie persoane inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata. De exemplu, in cazul unei cladiri cumparate de o persoana inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata de la un alt platitor de TVA se aplica taxare inversa. In schimb, in situatia in care cladirea sau o parte din cladire este vinduta unei persoane fizice sau oricarei alte entitati neinregistrate ca platitor de TVA nu se mai aplica taxarea inversa, ci regimul normal de TVA, respectiv furnizorul colecteaza TVA, pe care o incaseaza de la cumparator.

Daca se va elimina taxarea inversa, firma care cumpara va trebui sa si plateasca TVA si sa apeleze apoi la Finante pentru deducerea sumei. Problema este ca statul returneaza TVA, in medie, in 100 de zile, timp in care 19% din banii pe care firma ar trebui sa-i puna in circulatie, pentru ca sint ai ei, sint tinuti si eventual folositi de Finante. Acest lucru se va intimpla pe o piata a constructiilor, estimata in acest an de catre compania de consultanta Deloitte la nu mai putin de zece miliarde de euro.

Potrivit NewsIn, Finantele ar mai urmari introducerea unei cote forfetare (fixe) in domeniul panificatiei. Sursele citate de agentie spun insa ca ministerul nu a luat decizia daca impozitarea panificatiei cu o cota forfetara este oportuna in acest moment, situatia aflindu-se in analiza.

Cele mai multe modificari ale Codului fiscal vor fi aduse capitolului TVA pentru a alinia unele prevederi la directivele europene in domeniu.

Alte modificari vor fi facute la impozitul pe profit, unde se va da posibilitatea incasarii dividendelor din timpul anului la incheierea trimestrului, si la impunerea nerezidentilor, unde Finantele vor sa clarifice unele prevederi care sint in contradictie cu reglementari ale Codului de procedura fiscala.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca ministerul pe care il conduce va face unele modificari ale Codului fiscal, dar fara sa majoreze cotele principalelor taxe si impozite.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.