Serbia cere sprijinul ONU in fata „amenintarii deschise" la adresa suveranitatii sale, dupa ce SUA au aratat ca vor sustine independenta unilaterala a Kosovo.Desi reprezinta un partid moderat si proeuropean,
premierul Kostunica si presedintele Tadici nu
pot accepta solutia americana pentru Kosovo Serbia a hotarit, duminica, sa denunte in fata Consiliului de Securitate al ONU tentativa SUA de a recunoaste unilateral independenta provinciei Kosovo. Ministrul sirb de Externe, Vuk Jeremic, l-a convocat, in aceeasi zi, pe ambasadorul SUA la Belgrad, caruia i-a cerut explicatii legate de pozitia Washingtonului. Subsecretarul de stat adjunct pentru afaceri europene, Kurt Volker, a declarat vineri pentru AFP ca, „daca Kosovo isi va declara unilateral independenta, Statele Unite vor recunoaste aceasta independenta si credem ca si altii vor face la fel, o data ce aceasta este singura solutie pentru Balcani". Statele Unite „pun in pericol suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii noastre, punindu-si in practica politica de forta", se arata intr-un comunicat al guvernului sirb, citat de agentia de presa Taniug. „Guvernul Serbiei asteapta de la Consiliul de Securitate sa ia, conform jurisdictiei sale, masurile necesare pentru a proteja suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei in fata SUA si sa asigure respectarea Rezolutiei 1244", mai precizeaza comunicatul Belgradului. Ambasadorul Serbiei la ONU a fost insarcinat sa informeze Consiliul de Securitate despre „amenintarea deschisa" a SUA la adresa integritatii teritoriale a Serbiei.

Potrivit Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate ONU, Serbia detine, formal, controlul asupra provinciei Kosovo, in timp ce aceasta este administrata de Natiunile Unite, iar securitatea este asigurata de 16.000 de militari NATO. Aceasta stare de fapt nu poate fi schimbata decit printr-o alta rezolutie, lucru imposibil din cauza opozitiei constante a Rusiei. Pentru deblocarea situatiei, ONU a acordat o perioada de gratie de trei luni, timp in care reprezentanti ai UE, SUA si ai Rusiei, constituiti in Grupul de Contact pentru Kosovo, au sarcina de a negocia un compromis.

Pozitia UE este cea mai ambigua, in ciuda apelurilor la unitate facute de Comisia Europeana. Daca Franta si Marea Britanie sustin independenta Kosovo, Spania, Slovacia, Grecia, Cipru si Romania, state cu insemnate minoritati nationale, sint reticente. „Nu exista solutii impuse de sus. Orice solutie trebuie acceptata, sau cel putin tolerata, de toate partile", a declarat premierul grec Kostas Karamanlis, care a incheiat si un acord de securitate cu Serbia, in 2006.