Cetatenii SUA se simt mai in siguranta, dar razboiul antiterorist continua sa nu dea roadele asteptate, iar capii retelei al-Qaeda ramin neprinsi.Americanii isi comemoreaza
victimele, dar singurul lider
al gruparii al-Qaeda capturat
ramine Khaled Shekh
Mohamed (foto medalion) Comemorarea a sase ani de la cel mai singeros atentat terorist, care a reusit sa schimbe paradigma in care se desfasoara relatiile internationale, nu mai pare sa trezeasca entuziasmul mediatic al precedentelor aniversari. Publicatiile americane nu mai acorda la fel de mult spatiu analizarii consecintelor atentatelor sau comemorarii victimelor. Pentru prima data, nici ceremonia nu va mai avea loc la celebrul „Ground Zero", unde au inceput acum lucrarile de constructie, ci intr-un parc din apropiere. Mai mult, televiziunea orasului New York anuntase ca nu va mai transmite intreaga ceremonie, inclusiv citirea numelor celor 3.000 de victime. De-abia la protestul familiilor acestora, postul de televiziune a revenit asupra deciziei, urmind sa transmita in integralitate evenimentul. Americanii par sa-si fi recapatat intr-o oarecare masura increderea si optimismul: 60% dintre americani considera ca tara lor este mai sigura acum decit era inainte de 9/11, procentul fiind cel mai mare din ultimul an si jumatate, conform unui sondaj de opinie comandat de ABC si de „Washington Post". 25% dintre americani declara ca sint „foarte ingrijorati" de posibilitatea unui alt atac, iar 66% se tem de aceasta posibilitate. Desi cifrele par mari, ele au atins cel mai scazut plafon de la 11 septembrie 2001. In ciuda numeroaselor planuri de atentate dejucate in ultimii ani, ce vizau avioane, numarul de pasageri americani ai companiilor aeriene a revenit in vara aceasta la niveluri egale cu cele din urma cu sase ani.

„Ca orice alt eveniment, chiar si Pearl Harbor, cu cit trece mai mult timp, cu atit devine mai putin central pentru experienta noastra", declara Robert Thomson, profesor la Universitatea din Syracuse, care studiaza cultura populara din SUA. „Asa e sanatos. Devine mai mult o parte a istoriei decit o rana deschisa", continua profesorul, citat de ABC.

Ceea ce ramine insa viu pentru cetatenii SUA este razboiul contra terorismului, in care se duc resurse financiare si vieti de tineri soldati. Doar 29% dintre americani considera ca SUA cistiga razboiul impotriva terorismului, conform revistei „Foreign Policy". Aceasta este cea mai scazuta cifra de la 9/11 incoace. Dezamagirea este usor de explicat. Dupa sase ani de razboi, Osama bin Laden, personajul care incarneaza terorismul si care a revendicat responsabilitatea organizarii atacului, nu numai ca este liber, dar si transmite mesaje video publicului american. Inregistrarea data publicitatii in urma cu citeva zile, in care Osama le cere americanilor sa se converteasca la islam, nu face decit sa reaminteasca neputinta celei mai mari puteri a lumii in fata liderilor al-Qaeda.

Faptul ca Osama este viu si sanatos a fost confirmat ieri si de o sursa din anturajul unui lider tribal din Afganistan. Alaturi de mai-marele al-Qaeda, in rindul dusmanilor SUA „vii si sanatosi" se numara si mullahul Omar, fostul lider afgan, conform lui Mohammad Harun Zarghun, purtator de cuvint al fostului premier afgan Gulbuddin Hekmatyar. Acesta lupta impotriva guvernului de la Kabul, fara a avea legaturi cu talibanii. Osama si mullahul s-ar afla in regiunea de granita dintre Afganistan si Pakistan, asa cum sustin si sursele americane, conform lui Kekmatyar.

Adjunctul lui Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri, a reusit sa scape din bombardamentele din regiunea de granita afgano-pakistaneza, prin care armata SUA a incercat sa il elimine, pe baza informatiilor obtinute din teren. El este mult mai activ mediatic decit „seful" sau din al-Qaeda, transmitind publicitatii inregistrari video cu o frecventa de aproape o data pe luna.

Singurul „cap" din conducerea centrala a al-Qaeda capturat de americani ramine Khalid Sheikh Mohammed, aflat in custodia SUA din 2003. In martie 2007, dupa patru ani de captivitate, din care sase luni la Guantanamo Bay, KSM, cum este cunoscut in media internationale, a recunoscut ca el este creierul din spatele atentatelor de la 11 septembrie, dar si al altor numeroase atentate. (Laura Cernahoschi)

SUA comemoreaza electoral atacurile din 11 septembrie Rudolph Giuliani, primar al New Yorkului in 2001, si Michael Bloomberg, actualul edil al metropolei, rivnesc la presedintia SUA. Lider in sondajele electorale din tabara republicana, fostul primar Rudolph Giuliani a transformat tragedia de la 11 septembrie 2001 in tema predilecta a campaniei sale pentru Casa Alba, iar o data ce comemorarea se apropie, fostul edil relateaza mai amanuntit modul in care a coordonat echipele de salvare in urma cu sase ani. Efectul de bumerang al strategiei nu s-a lasat asteptat, iar Giuliani a fost acuzat ca a achizitionat statii radio defecte, care au dus la moartea mai multor pompieri din echipele de salvare.

„Domnul Giuliani este hotarit sa exploateze amintirea lui 11 septembrie in scopuri politice, in loc sa aprecieze sacrificiile incredibile de atunci", a ripostat rivalul democrat al lui Giuliani, senatorul John Edwards, care a tinut un discurs, vineri, in apropierea locului unde se inaltau cele doua turnuri. Favorita democrata Hillary Clinton a fost, simbata, la locul tragediei, pentru a aminti ca, in 2001, a sosit la New York imediat dupa atentat. Chiar si actualul primar al New Yorkului, magnatul media Michael Bloomberg, intentioneaza sa foloseasca imensul capital electoral al lui 11 septembrie si sa candideze la presedintie ca independent. (Razvan Ciubotaru)

Coloana Infinitului, in varianta americana Complexul World Trade Center, distrus in urma atentatului de la 11 septembrie, va fi reconstruit, iar noul ansamblu arhitectonic, dedicat memoriei celor circa 3.000 de victime, va fi dominat de Turnul Libertatii, de 541 de metri inaltime. Finalizarea este prevazuta pentru 2011-2012, iar costurile se ridica la peste 12 miliarde de dolari. Acum viitorul turn atinge doar nivelul strazii, deoarece constructia a fost aminata si proiectul refacut, dupa ce politia a cerut masuri suplimentare de securitate. Alte trei turnuri, cu inaltimi cuprinse intre 300 si 390 de metri, vor inconjura turnul principal. Proiectele sint realizate de celebrul arhitect britanic Norman Foster, compatriotul sau Richard Rogers si japonezul Fumihiko Maki. (R.C.) CNN a prezentat tirziu caseta cu Bin Laden, deoarece renuntase la serviciile Reuters. Detalii pe www.cotidianul.ro/select