Pretul de 57 de milioane de euro oferit de Ford a tras in jos cu 25% titlurile Automobile Craiova pe piata Rasdaq.

Titlurile companiei Automobile Craiova, listata pe piata Rasdaq, au fost suspendate ieri de la tranzactionare dupa ce au scazut cu 25%, limita maxima admisibila. In numai o jumatate de ora, actiunile s-au depreciat cu 24,86%, ajungind la 26,3 lei pe unitate. Scaderea are loc dupa anuntul privind oferta financiara imbunatatita si irevocabila inaintata de Ford catre AVAS pentru preluarea participatiei de 72,4% in cadrul Automobile Craiova, companie care detine 100% din Daewoo Automobile Romania (DAWR).

Actiunile Automobile Craiova au inchis sedinta de vineri la un pret de 35 de lei pe titlu, in crestere cu 8,36% comparativ cu ultimul pret din sedinta de joi. Actionarul SIF Oltenia, Catalin Chelu, a declarat ca scaderea de ieri a avut loc in urma ofertei foarte mici inaintate de compania americana. „Cotatia actiunilor era de 2,5 ori mai mare pe bursa decit pretul de 4,1556 euro (13,74 lei) propus de Ford pentru fiecare actiune. Toata lumea se astepta ca Ford sa ofere mult mai mult", a spus Chelu.

Omul de afaceri a declarat saptamina trecuta, pentru The Money Channel, ca a recomandat actionarilor SIF Oltenia sa nu-si vinda participatia de 22% pentru mai putin de 25 de milioane de euro. SIF Oltenia detine un numar de 4.179.510 de actiuni la Automobile Craiova, care ar valora, la ultimul pret de ieri de 26,3 lei, aproximativ 33,3 milioane de euro. Operatiunile bursiere urmeaza sa fie reluate dupa publicarea informatiilor privind contractul de vinzare-cumparare.

„Daca informatiile privind semnarea contractului vor aparea in cursul sedintei de miercuri, actiunile companiei vor reveni la tranzactionare dupa o ora. In cazul in care anuntul se va face in afara programului de tranzactionare, reluarea titlurilor Automobile Craiova va avea loc joi", a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache. Ford a fost singurul ofertant pentru privatizarea Automobile Craiova. In cazul in care va deveni proprietar, compania americana va investi la Craiova un miliard de euro.