Intre toate acestea, un loc special il detine http://thesartorialist.blogspot.com, un blog de moda a strazii, tinut de un profesionist in domeniu, si care ofera cateva ...detalii in plus care fac tot deliciul.
In primul rand, foarte rar poveste
Intre toate acestea, un loc special il detine http://thesartorialist.blogspot.com, un blog de moda a strazii, tinut de un profesionist in domeniu, si care ofera cateva ...detalii in plus care fac tot deliciul.
In primul rand, foarte rar povesteste ce etichete au hainele celor pozati, daca au; povesteste, in schimb despre oamenii pe care-i surprinde, mici amanunte sau mari comparatii pe care si le ingaduie si isi ingaduie la greu. Si apoi sunt, poate inainte de orice, oamenii pe care-i alege. "Sartorialist-ul" e si un vanator de fizionomii, dar si de stil si, nu in ultimul rand, (sau poate tocmai de aceea) un vanator de povesti. Stie sa priveasca, sa recunoasca potentialul unei fotografii si propune imagini cinematografice, teribil narative, continatoare de mici lumi delectabile.
Omul se cheama Scott Schuman, e nascut si educat in Indiana , dar intre timp a devenit un new-yorkez veritabil, a lucrat 15 ani in industria modei, in marketing si vanzari, e dependent de adrenalina presupusa de organizarea unei prezentri de moda, de exemplu; a inceput blogul acum doi ani in ideea de a surprinde scene new-york-eze si "stil" regasit in cele mai mici si mai bizare detalii. Treptat, pasiunile lui s-au contaminat si blogul s-a transformat un pic in altceva. Calatoreste mult, inclusiv la show-uri de moda, fotografiaza tot timpul.
Orasele preferate sunt: New York, fireste, Paris si Berlin, dar inaintea tuturor - Stockholm.
A studiat multa vreme istoria si manufacturarea costumului, costume barbatesti cu precadere. Si tutu-uri de balerine. E obsedat de maniera in care e realizata o cusatura. De aici si "privirea" aplicata pana la maniaca. Dar tot de aici si micile bizarerii fascinante in ceea ce s-ar numi gustul sau personal.
Comentandu-si pozele si optiunile, omul vorbeste. Si asa se contureaza ditai personajul. Nu e in nici intr-un caz vorba despre ce se poarta anul acesta etc., nu are nici o legatura si asta reprezinta un confort psihic pentru vizitatorii blogului sau. Are totusi liste (vezi si numele) de recomandari pana la fetisizari, o combinatie interesanta intre detalii actuale, personale si clasice. "Maniera cea mai simpla si mai ieftina pentru ca un domn sa arate a gentleman este sa-si traga panatlonii pe talie (vezi foto)," sustine Scott "The Sartorialist".
De exemplu, adora pantalonii cu talie relativ inalta la barbati, mai clar pantalonii pe talie si nu pe solduri. Care construiesc cel mai bine o poveste daca nu au curea, au pense fine si sunt, in mod conventional, mai scurti (sau suflecati) si combinati cu pantofi din piele, incaltati mai degraba pe piciorul gol. Lor li se adauga partea de sus a costumului, croita la fel de impecabil si o superpotrivire intre maneci, a camasii si cea a hainei, astfel incat sa se vada din prima numai acel centimetru imposibil, daca nu mai putin.
Greenwich Revenind, idolul lui este Fred Astaire, pe care-l considera "cel mai stilat, mai inspirat, mai atletic si mai plin de gratie barbat intr-un costum" din cati a vazut. Plus sofisticat si cu mici-mari bizarerii, vezi celebra cravata folosita pe post de curea.
Ce mai vede Scott Schuman
O imagine surprinsa in Greenwich Village - NY, cu doua personaje care-si merita numele, doi barbati, unul tanar si unul batran, in fata unei pravalii pe care scrie "Sah", discutand, dezbatand, scena pe care - de retinut - o regaseste neschimbata o data la cateva luni (din cei doi ani) si o re-fotografiaza.
Tot in NY, o scena nepretuita, la propriu si la figurat: un asiatic in varsta, cu o palarie de paie, o curea playboy, ochelari de soare Dior (din colectia pentru femei) si dantura din aur. Zambind larg.
Stockholm
Tineri - barbati si femei - cu un par minunat si frizuri pe masura, un tanar ii atrage atentia in special, cu aerul lui de "star de cinema din anii '20. In vacanta".
Marie Antoinette, varianta satena & scandinava Apoi femei cu "par dramatic", amintind de faldurile de par blond ale flamboaiantei Marie Antoinette, deghizata in haine contemporane.
Sau "androginele" cu pantaloni cu talie inalta, degajand un aer straniu si asa de atemporal.
Un jurnalist de la "Corriere della Serra" care poarta, intr-o maniera "delectabil-subversiva", spune Scott, un costum vechi de 35 de ani, perfect uzat si perfect croit, ca pentru corpul lui, desi a fost facut initial pentru tatal sau. "Stilul si sentimentele sunt o combinatie greu de depasit (in toate sensurile)" - un alt crez de-al lui Scott Schuman.
Dar si frantuzoaicele "tipice", fumand (si pozand cat se poate de cinematografic), peste tot pe strazile Parisului. Si sandalele purtate peste dresuri mate si colorate, sau negru pe negru. Si tinerele, si mai putin tinerele, de peste tot din Europa, cu tocuri sau fara tocuri, cu palarii albe de fetru, cu pantaloni scurti sau cu rochite, mai mereu pe biciclete.
Si nu in ultimul rand, un nou tip de costum de skater, costum la propriu, cu adidasi, fes negru pe cap si tigarea aprinsa in mana.
(Toate fotografiile apartin site-ului http://thesartorialist.blogspot.com).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.