Mama gimnastei a fost zece ani somera, cind i-au fost taiate gazele si curentul la casa din Sibiu, iar acum cistiga patru sute de lei pe luna ca femeie de serviciu.Steliana Nistor s-a obisnuit
cu greutatile Dupa Mondialele de la Stuttgart este alintata „Steluta de argint". Steliana Nistor a fost vedeta delegatiei Romaniei in Germania, de unde s-a intors cu nu mai putin de trei medalii: doua de argint (individual compus si birna) si una de bronz (cu echipa). Extrem de ambitioasa si muncitoare, sportiva din Sibiu nu vrea sa se opreasca aici. Ea spera sa sparga „ghinionul" si sa obtina aurul olimpic la Beijing. Stela Nistor a inceput gimnastica la 4 ani si jumatate. Mama, Steliana Dovlecel, a fost cea care i-a indreptat pasii spre un sport care urma sa o faca celebra. „Fostul meu sot, care de altfel o iubeste foarte mult, era mai brutal cu ea cind era mica. O tot tragea de miini, de picioare, o punea sa faca tumbe. Atunci m-am gindit ca mai bine o duc sa faca gimnastica. Am luat-o de mina si am dus-o la sala, la doamna Raluca Bugner. Initial, mergea de trei ori pe saptamina. Dupa trei luni, doamna Bugner mi-a zis ca fata a progresat si ca ar fi bine sa o duc zilnic", povesteste mama gimnastei. Rezultatele nu au intirziat sa apara, astfel ca, la virsta de 13 ani, a fost cooptata in lotul national de junioare de la Onesti. In 2004, Steliana reusea sa cucereasca Europa, devenind campioana continentala absoluta si medaliata cu aur la sol la intrecerile de juniori de la Amsterdam.

Parea ca nimic nu-i mai poate sta in cale, iar dorinta micutei gimnaste de a calca pe urmele Nadiei Comaneci va deveni realitate. Soarta a pus-o insa la incercare pe fetita de numai 16 ani. O accidentare la coloana vertebrala era sa o coste pe Steliana cariera. Ea a strins insa din dinti si a continuat sa-si urmeze visul. Desi a stat pe bara un an, Steliana a reusit sa recupereze timpul pierdut si sa-si recapete locul in echipa olimpica. ,,In 2005 au fost problemele de coloana vertebrala, care au tinut-o pe bara tot anul si pentru care s-a ajuns pina si in Germania. Cind credeam ca totul s-a linistit, a trebuit sa faca o operatie la genunchiul sting, dupa care a trebuit sa stea alte opt luni. Parca nu se mai terminau ghinioanele. Am incurajat-o sa lupte pentru ceea ce isi dorea si i-am spus mereu sa nu renunte", spune Steliana Dovlecel.

Nascuta intr-o familie modesta, Steliana a trebuit sa faca fata greutatilor inca de mica. „Perioada in care Stela s-a apucat de gimnastica a coincis cu intrarea mea in somaj. Eram croitoreasa de meserie, iar fabrica la care lucram s-a inchis. Am stat acasa zece ani si m-am ocupat de copii. Pentru a mai aduce un ban de piine, lucram ca menajera la diferite familii. Cel mai greu ne-a fost insa dupa divort. Pentru ca nu aveam bani sa platesc facturile, am ramas fara curent electric si gaze. Copiii invatau la luminare", isi aminteste mama Stelei.

In 2004, norocul pare sa le fi suris. O familie instarita din Sibiu a sarit in ajutorul Stelianei Dovlecel si al copiilor acesteia. „Familia Maricuta m-a ajutat enorm. M-au angajat ca femeie de serviciu la firma lor, Vinaria, mi-au platit restantele la gaze si la curent. Mai mult, ne-au pus termopane si parchet in casa. Sint niste oameni extraordinari. De cite ori vine Stela acasa, de Craciun, domnul Maricuta ii da bani. Cam 10-15 milioane. Datorita dinsilor sintem acum acolo unde sintem", afirma recunoscatoare Steliana Dovlecel.

Nu la fel de saritor s-a aratat primarul Sibiului, Klaus Johannis. Desi i-a promis o casa inca din 2004, au trecut mai bine de trei ani si locuinta a ramas doar o vorba-n vint. Astfel ca, atunci cind merge acasa, Stela imparte cu familia ei o camera de 21 de metri patrati. ,,In urma divortului, in 2000, am fost obligata sa impart casa cu sotul. Avem o casa lunga, astfel ca am pus la mijloc un gard. Eu impreuna cu cei trei copii ai nostri ne-am ales cu o camera de 21 de metri patrati, o bucatarie de 12 mp, un hol si o baie. Pentru ca am doi baieti mari, Marian si Bogdan, am pus un paravan in bucatarie si am facut o camera mica in care avem un pat si un televizor. Acum am si eu un prieten, astfel ca dorm mai mult in garsoniera acestuia, pentru a lasa baietii sa aiba intimitatea lor. Ne vedem cu totii acasa de Craciun, cind vine si Stela. Ne bucuram ca avem un acoperis deasupra capului, chiar daca nu este destul de incapator. De la primarie mi-au spus sa-mi caut sponsor daca vreau casa, ca doar nu-mi dau ei bani’’, afirma mama Stelianei. In aceeasi casa, tatal Stelianei, Dumitru, locuieste impreuna cu noua lui sotie si cu doi copii.

„Patronii mei si ai fiului cel mic au fost tare draguti si ne-au sponsorizat pentru a veni la Bucuresti, sa asteptam fata la aeroport. Ne-au dat bani de flori, de drum. Sigur, oricum am fi venit, dar ne-ar fi fost tare greu. Am salariul minim pe economie, patru milioane, plus bonuri de masa. Din salariu platesc lunar si credite la banci. Am avut norocul de a cunoaste oameni cumsecade, care ne-au ajutat la nevoie. Acum de bine, de rau, copiii sint mari, pe salarii. Bogdan are 20 de ani si este brutar, iar Marian, care va implini 22 de ani, este student in anul doi la Facultatea de Psihologie, dar lucreaza si ca invatator." Peste numai patru zile, Steliana isi va aniversa majoratul. ,,Mi-a zis: «Mama, vreau de la tine ceva de care sa-mi amintesc toata viata». Am zis ca bluza se rupe, parfumul se termina, asa ca mai bine ii cumpar un lantisor de aur", spune mama Stelianei Nistor. Dar cel mai frumos cadou la aniversare si l-a facut Stela insasi, la Mondialele de la Stuttgart.

Stela Nistor straluceste la aparate. Detalii pe www.cotidianul.ro/select