Saptamana trecuta, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 26.157 de contracte futures si optiuni, valoarea lor reprezentand echivalentul a 105,7 milioane lei. In ciuda evolutiilor nefavorabile ale preturilor la derivatele pe actiuni, n
Saptamana trecuta, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 26.157 de contracte futures si optiuni, valoarea lor reprezentand echivalentul a 105,7 milioane lei. In ciuda evolutiilor nefavorabile ale preturilor la derivatele pe actiuni, numarul pozitiilor deschise a depasit vinerea trecuta nivelul de 67.000. Dupa o lunga perioada in care nu a mai prezentat interes, joia trecuta au fost realizate tranzactii pe raportul euro/dolar cu scadenta decembrie la pretul de 2,51 lei. Evolutia apreciativa a pretului unciei de aur, care a urcat vinerea trecuta la 701 dolari pe London Bullion Market, ca urmare a cresterii paritatii euro/dolar la aproape 1,38 dolari, a adus in atentia investitorilor contractele SIBGOLD, care au tranzactionat uncia la pretul de 690 dolari pentru sfarsitul acestei luni. Pe piata raportului euro/leu, preturile futures au avut o evolutie fluctuanta, investitorii fiind influentati de miscarile din piata valutara. "In acest moment se pune intrebarea care este pragul de rezistenta al euro fata de leu", spune un broker sibian. "Daca este sa ne luam dupa ultimele informatii aparute in presa, euro ar trebui sa creasca in urmatoarele luni pana la 3,4 lei. Este foarte posibil ca leul sa se intareasca si raportul sa se mentina la un nivel de 3 - 3,2 lei, asa cum arata si cotatiile din piata futures. Este greu de crezut ca Romania ar putea avea probleme legate de lichiditate, atata vreme cat rezervele sale, inclusiv cea in aur, se ridica la peste 26 miliarde de euro (aproape 36 miliarde dolari)".Pentru scadenta de la sfarsitul acestei luni, saptamana a inceput cu tranzactii realizate la 3,34 - 3,35, miercuri euro urcand la 3,3619 lei. Maximul a fost atins in sedinta de joi, 3,37 lei, pentru ca la sfarsitul saptamanii euro sa coboare la 3,315 lei. Pentru sfarsitul anului, tranzactiile de luni si marti au fost realizate la 3,3249 - 3,555 lei, pentru ca joi sa fie atins maximul de 3,4 lei. Ultima sedinta a saptamanii a adus o scadere a preturilor la 3,32 lei. Pentru scadenta martie 2008, preturile de cotare au fluctuat intre 3,25 si 3,256 lei, iar pentru iunie au stagnat la 3,2292 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.