Traian Basescu a declarat ca se simte bine dupa operatie si a caracterizat procedurile medicale, in toate etapele sale, drept excelente, nu ca anul trecut, cand a fost internat la Elias. Basescu s-a plans in gluma ca medicii i-au dat drumul de-abia azi, desi era "gata" de sambata. "Pot sa-mi incep activitatea cand vreau eu. Pot sa ma duc direct la Cotroceni. Voi respecta indicatia de a sta doua-trei zile mai pe langa casa", a spus razand presedintele. El a adaugat ca a avut incredere in medicii care l-au tratat pentru ca interventia a fost pregatita cu grija. "Stiu si eu ce simte un medic care trebuie sa umble pe langa corzile vocale ale presedintelui sau pe langa aorta", a adaugat el.

Basescu a spus ca a fost tratat impecabil si pentru a-si ilustra afirmatiile, a profitat de moment pentru a se plange de episodul de anul trecut de la Spitalul Elias, cand statea in rezerva, amortit si nu putea decat sa se uite la TV, cum medicii tineau conferinte de presa sau se chinuiau sa stranga aparatura de prin Bucuresti "ca sa incropeasca sala de operatie". "La ora 20.00 se dadea cu mopul. Ca sa fie clar cum se pregatea operatia", a mai povestit seful statului, sustinand ca a dorit pana in ultimul moment sa fie operat de hernie in tara, dar, cum fiecare minut devenea pretios, a trebuit sa aleaga o clinica straina.

El i-a laudat pe medicii care l-au operat de tiroida pentru decenta de care au dat dovada si pentru ca, desi stiau din iunie de aceasta operatie, nu s-au laudat nimanui "de ce vor face ei". "Au avut tot respectul pentru mine ca om, dar si pentru poporul roman, pentru ca era supus operatie presedintele romanilor", a adaugat el.

Presedintele le-a explicat apoi jurnalistilor de ce departamentul sau de comunicare a informat opinia publica atat de tarziu despre aceasta interventie, aratand ca o asemenea procedura i-ar fi afectat agenda de intalniri si l-ar fi obligat sa dea in special oaspetilor straini informatii inutile despre starea sa de sanatate. "Nu s-a tinut ascunsa nicio informatie. Ar fi fost extrem de dificil sa-mi incep intalnirile cu ministrul de externe britanic, cu cel al Serbiei, cu cel francez, cu presedintele Barroso explicandu-le ca sunt in stare sa port discutia. Ar fi trebuit sa-mi incep discutia cu: nu luati in seama comunicatul, ca nu e asa grav. (...) Sau sa le spun, stiti, puteti vorbi cu mine, ca eu aud", a punctat Basescu. (NewsIN)

ULTIMA ORA - 20:00

Presedintele Traian Basescu ar putea fi externat chiar in cursul zilei de duminica, dupa cum a declarat, simbata seara, dupa operatie, medicul-chirurg care a condus interventia, dr. Mircea Vasile Ghemigian.

Declaratia a fost facuta intr-o conferinta de presa desfasurata la Spitalul Militar Central "Carol Davila", la care a fost prezenta intreaga echipa operatorie. Conferinta de presa a fost convocata numai dupa ce toata ziua presa a criticat aspru lipsa de transparenta a echipei medicale.

Cel mai tirziu luni, conform precizarilor doctorului Ghemigian, seful statului va fi acasa. Mai mult ca sigur, pentru cei care-l cunosc, Traian Basescu va fi, insa, la Palatul Cotroceni. Medicul-sef al echipei operatorii a explicat ca presedintele vorbeste coerent. Pentru specialisti, acest lucru inseamna ca medicul chirurg nu a scapat bisturiul in corzile vocale ale presedintelui. Una dintre cele mai periculoase dintre complicatiile operatiei de tiroida este exact cea a lezarii corzilor vocale prin manevre chirurgicale gresite.

In afara echipei operatorii propriu-zise a fost prezentata si cea pregatitoare endocrinologica, care prin tratatmentul prescris, l-a ajutat pe Traian Basescu sa suporte cu bine operaatia. Este vorba despre dr. Adina Ghemigian, sotia dr. Mircea Ghemigian si de dr. Cristina Spiroiu, fiica fostului ministru al apararii nationale, generalul Nicolae Spiroiu. Medicul anatomo-patalog, dr. Lucian Dumitru, care a examinat la microscop bucata de tiroida ce i-a fost extirpata presedintelui, cit Traian Basescu era inca pe masa de operatie, a declarat ca dupa primele evaluari nu este vorba de cancer, spunind ca a constatat "o adenomatoza benigna". Se va sti absolut sigur natura a ceea ce s-a extirpat din tiroida prezidentiala, abia peste trei saptamini la un examen final, specific, cu numele de "examen la parafina". Pe durata operatiei, lui Traian Basescu i-a fost introdus pe gura un tub pentru respiratie sau, asa cum a spus medicul anestezist, colonelul doctor Laurentiu Ene, "presedinte a fost intubat". Dr. Ghemigian a dezvaluit ca s-a folosit o "tehnologie de ligaturare moderna", ceea ce inseamna presedintelui i-a fost lipita operatia printr-un procedeu modern cu ajutorul unor instrumente de ultima generatie. Adica operatia lui Basescu nu a fost cusuta. Urmarea e ca un astfel de procedeu nu lasa prea multe semne la locul operatiei. (Cristian Oprea)

ULTIMA ORA - 17:20Presedintele a ramas doar cu jumatate de tiroida

Click pe foto pentru marire In cele din urma, echipa de medici a iesit cu un buletin medical oficial. Conform documentului semnat de comandantul Spitalului Militar Central "Carol Davila", general de brigada medic conf.univ. dr. Ioan Sirbu, "presedintele Traian Basescu a fost supus, simbata dimineat, unei interventii chirurgicale de hemitiroidectomie dreapta". Desi buletinul nu precizeaza acest lucru, medicii consultati de Cotidianul au precizat ca sefului statului i-a fost extirpata, practic, doar o jumatate din tiroida. Buletinul mentioneaza ca "interventia a fost efectuata sub anestezie generala si a decurs fara incidente anestezico-chirurgicale intra-operator si nici post-operator imediat". Potrivit sursei citate, "s-a practicat examen histopatologic intraoperator al piesei care a aratat: gusa polinodulara cu noduli de adenomatoza anizofoliculara, cu epitelii de aspect hiperfunctional si modificari interstitiale distrofice vechi.S-a constatat ca este vorba de o leziune tiroidiana benigna, interventia chirurgicala desfasurindu-se pe o perioada de o ora si 45 de minute, incluzind examenul histopatologic." Medicii amintiti ne-au "tradus" ca din aceste date rezulta ca Traian Basescu nu are cancer la tiroida. Un examen final histopatologic, care nu are cum sa fie foarte diferit de cel actual, teoretic, care va spune definitiv ca presedintele nu are cancer va veni doar peste trei saptamini, cind fragmentele din tiroida presedintelui, presarate pe un bloc de parafina vor fi examinate din nou.

Textul oficial al SMC mai evidentiaza faptul ca "presedintele Traian Basescu este orientat temporo-spatial, se simte bine si se afla in post-operator, unde primeste ingrijirile medicale corespunzatoare".

SMC comunica si faptul ca "Presedintele multumeste echipei de medici care au efectuat interventia, precum si medicilor care au participat la pregatirea operatiei". (Cristian Oprea)

Oficial, echipa medicala comunicata de SMC este urmatoarea:

De la Institutul C.I. Parhon:

Medicul primar chirurg, doctor in medicina, Mircea Ghemigian, Medicul primar anatomo-patolog Lucian Ioachim Dumitru De la Spitalul Militar Central "Carol Davila":

General de brigada, medic, conf. univ. dr. Ioan Timaru, medic primar chirurgie generala, Locotenent medic asistent-universitar dr. Remus Nica, medic specialist chiurgie generala, Locotenent-colonel medic dr.Laurentiu Ene, medic primar anestezie, terapie intensiva, Locotenet-colonel medic dr. Marius Dumitrescu, medic primar anatomie patologica, De la Spitalul Clinic Sf. Ioan:

Dr. Victor Kulman, medic primar anestezist Dr. Constantin Dabelea, medic-primar chirurgie toracica Surse medicale spun ca presedintele a glumit cu echipa operatorie pe seama agitatiei presei legata de operatia sa. La o atenta ochire, ar fi vazut ca singurul loc mai inalt apropiat de Spitalul Militar Central, si de unde presa ar fi putut fi luate imagini cu interiorul curtii unitatii medicale este chiar blocul de pe Calea Plevnei unde locuieste premierul Calin Popescu-Tariceanu. Aceleasi surse ne-au mai declarat ca ofiterii-medici igienisti ai SPP si ai SPP au luat probe bacteriologice, practic, de pe fiecare ungher al salii de operatie, constatind ca nu exista vreo incarcatura microbiana. In mai 2006, cind de punea problema ca Traian Basescu sa se opereze la coloana, aceiasi ofiteri sanepidisti constatasera, la alte spitale, incarcaturi bacteriene nepermise pentru o sala de operatie sau instrumente ruginite. Sursele amintite ne-au precizat ca infirmierele au dezinfectat fiecare ungher al salii de operatie, fie cu substante chimice fie prin aplicarea de radiatii ultraviolete.

Conform acelorasi surse, la fel ca intotdeauna, doamna Maria Basescu a fost alaturi de sotul ei. Inainte sa intre sub efectul anesteziei si dupa ce s-a trezit, presedintele a vrut sa o stie alaturi pe sotia sa. Pe fete, Ioana si Elena, le-a sarutat inainte de operatie, iar dupa aceea a vorbit cu ele la telefon. Basescu le-a spus sa nu stea la spital pe durata operatiei, promitind ca ele vor fi primele sunate. Aceleasi surse ne-au declarat ca presedintele a ris cu echipa medicala cind, dupa ce a facut primii pasi prin salon, s-a vazut cu "colierul" de pansamente in jurul gitului. A acceptat legaturi pe telefonul mobil doar cu cei pe care i-a considerat apropiati si care i-au urat sanatate. Citiva omologi straini i-au transmis deja, si ei, insanatosire grabnica. (Cristian Oprea)

Optimismul lui Basescu Anterior internarii, Traian Basescu dovedea optimist in privinta operatiei, spunind, la intrarea pe poarta Spitalului Militar Central:"N-am niciun fel de emotii". Declaratia o facea din masina, cu geamul lasat, avind-o pe sotia sa in stinga. El mentiona ca are incredere in medicii de la Spitalul Militar pentru ca "din iunie si pina acum operatia asta a fost pregatita si nu-i bilbiiala care a fost cind eram la Elias anul trecut, unde nu se stia ce echipa ma opereaza si unde". Cu doar patru ore inaintea internarii il primea la Palatul Cotroceni, pe presedintele Comisiei Europene. Intrebat de ziaristi cind se opereaza, presedintele a incercat o gluma: "Il las pe Barroso si ma duc sa ma operez".

ULTIMA ORA - 16:00

In urma avalansei de critici venite din partea mass-media privind lipsa de transparenta, echipa medicala a convocat de urgenta pentru ora 17:00 o conferinta de presa despre starea de sanatate a sefului statului roman, la Spitalul Militar Central.

ULTIMA ORA - 14:30

Intr-o scurta declaratie de presa, purtatorul de cuvint Valeriu Turcan a anuntat ca interventia chirurgicala a durat o ora si 45 de minute, iar in urma acesteia s-a constatat ca a fost vorba despre o leziune tiroidiana benigna. Presedintele se simte bine si se afla sub supraveghere medicala. El a tinut sa multumeasca echipei de medici si tuturor celor care i-au fost aproape.

In timpul zilei de azi urmeaza a fi dat publicitatii raportul medicilor, iar urmatorul comunicat despre starea presedintelui va fi transmis miine la ora 14:00, daca nu intervine ceva neasteptat in starea sanatatii presedintelui. Traian Basescu urmeaza sa se externeze cel tirziu luni, 10 septembrie.

Operatia presedintelui Traian Basescu este tinuta "la secret" Blocajul informational in jurul operatiei chirurgicale pe care a suferit-o presedintele Romaniei se acutizeaza.Administratia Prezidentiala a instiutuit o tacere suspecta in privinta interventiei chirurgicale la tiroida la care a fost supus seful statului. Spitalul Militar Central "Carol Davila", unde a avut loc operatia, a primit interdictie clara din partea Palatului Cotroceni de a comunica orice fel de informatie despre starea lui Traian Basescu. Cotrocenii si-au luat responsabilitatea asigurarii informatiilor despre evolutia starii de sanatate a presedintelui, dar, pina la orele 14.00 nu comunicasera decit faptul ca operatia s-a incheiat cu succes. Comunicarea a venit la orele 12 si 51 de minute. Printr-un mesaj scris, trimis pe telefoanele mobile ale ziaristilor acreditati permanent la Palatul Cotroceni, precizarea terminarii operatiei cu bine a operatiei lui Traian Basescu ii era atribuita purtatorului de cuvint al acestuia, Valeriu Turcan. Desi anterior, printr-un alt mesaj scris, era promis un prim comunicat oficial dupa ora 12 si 30 de minute, acesta nu a mai venit pina la aceasta ora. Purtatorul de cuvint al Administratiei Prezidentiale nu a mai putut fi contactat de doua zile incoace: nu raspunde la telefoane si nici la e-mail-uri.

Conform unor informatii provenite din Ministerul Sanatatii operatia ar fi inceput in jurul orelor 10.00. In aceste conditii, aparitia anuntului privind terminarea operatiei in jurul orelor 13.00 denota ca durata acesteia ar fi fost mai mare fata de cea preconizata de medici, adica in jur de o ora.

Blocajul informativ din partea Administratiei Prezidentiale a aparut inca de la publicarea, in presa, a primelor informatii despre preconizata, pe atunci, operatie.

Initial, primele informatii despre operatia lui Traian Basescu au aparut joi seara. Administratia Prezidentiala reactiona la o informatie de presa si dadea publicitatii un comunicat in care se spunea ca presedintele Traian Basescu "are programata o interventie chirurgicala de rutina la nivelul glandei tiroide, in zilele urmatoare". Cotrocenii dadeau asigurari ca "presedintele va fi operat de o echipa de medici romani la Spitalul Militar Central din Bucuresti".

Administratia Prezidentiala insista asupra faptului ca "este o operatie obisnuita, iar presedintele, in locul unui tratament indelungat cu medicamente, a preferat sa se recurga la o interventie chirurgicala". Numai ca, Palatul Cotroceni dadea publicitatii comunicatul la doua ore dupa ce Pro TV - putin dupa orele 19.00, citind un articol "in exclusivitate" din cotidianul "Gandul" - infoma ca seful statului urmeaza sa suporte o interventie chirurgicala. Sub rezerva declarata ca informatia nu fusese confirmata de Administratia Prezidentiala, ziarul amintit lasa sa se inteleaga faptul ca ar fi vorba despre o noua interventie chirurgicala la coloana vertebrala, in urma unei recidive a herniei de disc care fusese operata in data de 3 mai 2006 la Spitalul Clinic Universitar din Viena.

Ca a fost o intimplare sau ca serviciile secrete continua sa raporteze la PRM, cert este ca ziarul Tricolorul a publicat primul informatia, inca de miercuri, cum ca seful statului va fi "operat de tiroida" de o echipa de medici "de la Spitalul Militar Central".

In contradictie totala cu acest stil de comunicare a fost cel, din luna mai 2006, al echipei medicale de la Spitalul Universitar din Viena. Atunci, ziaristii rom~ni interesati dar si cei austrieci au fost luati in evidenta de serviciul de relatii publice al reputatei clinici medicale vieneze. Pe telefoanele mobile cu numere de apel din Rom~nia erau tinuti la curent in permanenta cu orarul briefingurilor medicale. Toata echipa medicala compusa numai din somitati austriece ale domeniului venea de trei ori pe zi in fata presei. Profesorii universitari austrieci – neurochirurgi, anestezisti, traumutalogi sau balneologi – raspundeau fiecare zi, in fata presei, nerefuzind vreo intrebare: de la starea pacientului Traian Basescu si detalii ale interventiei chirurgicale propriu-zise pina la preferintele culinare ale aceluiasi presedinte. La o singura intrebare nu au raspuns, pentru ca tinea strict de zona administrativa: cit a platit Traian Basescu pentru operatie. Acest lucru avea sa fie dezvaluit la externare, franc, chiar de Traian Basescu. Exista si o conventie cu Palatul Cotroceni. |ntii iesea purtatorul de cuvint cu declaratii la Bucuresti in care comunica sumar evolutia starii de sanatate si ce documente a semnat ori ce vizite a mai primit. Dupa care intrau cu detalii medicale profesorii de la Viena. La venirea in tara, pentru recuperare la Spitalul Elias, legea tacerii avea sa se impuna cu strictete, informatiile fiind rare. Surse din Palatul Cotroceni ne-au dat de inteles ca tocmai pentru a evita o transparenta asemanatoare, presedintele nu a mai vrut sa se duca la Viena, acum, pentru interventia la tiroida. (Cristian Oprea)

ULTIMA ORA - 12:50

Interventia chirurgicala la care a fost supus presedintele s-a incheiat, dupa cum a anuntat purtatorul de cuvint Valeriu Turcan. Administratia prezidentiala nu a precizat cind anume a avut loc operatia si nici cit timp a durat, desi era promis un prim comunicat oficial in jurul orei 12:30. Singura informatie oferita a fost aceea ca interventia s-a incheiat fara probleme.

Traian Basescu, operat la tiroida Presedintele Romaniei a fost internat vineri seara la Spitalul Militar Central, la ora 18.23, in vederea unei noi interventii chirurgicale, dupa operatia la coloana vertebrala suferita anul trecut. De data asta, glanda tiroida e cea care ii face necazuri sefului statului.Foto: Dragos Stoica (NewsIn) Interventia chirurgicala a sefului statului ar putea avea loc chiar in cursul noptii de vineri spre simbata, dupa cum ne-au declarat surse din Administratia Prezidentiala. Diagnosticul oficial preoperatoriu este acela de "gusa polinodulara fara manifestari clinice de tireotoxicoza", conform unui anunt oficial al Administratiei Prezidentiale. Institutia pretinde, totusi, ca operatia va avea loc in cursul zilei de simbata. Motivul intrarii in operatie la ore tirzii il reprezinta asigurarea serviciilor secrete ca nici un intrus, sub masca unui pacient sau a unei rude a vreunui pacient, nu va putea patrunde chiar si pe linga spatiul unde se gaseste Traian Basescu.

Pentru vineri seara ar fi prevazuta, conform amintitului comunicat, doar internarea pentru pregatirea in vederea intrarii in interventia chirurgicala. Administratia Prezidentiala a comunicat si diagnosticul oficial prezumptiv: "Nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept". Cotrocenii au dezvaluit abia acum ca diagnosticul a fost stabilit "in timpul controlului anual obligatoriu efectuat de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cursul lunii iunie la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central «Dr. Carol Davila»".

In comunicat se precizeaza ca a fost constituita comisia medicala de specialitate, alcatuita din medici ai Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", Institutului National de Endocrinologie "C.I. Parhon" si ai Spitalului Clinic "Sf. Ioan". Componenta comisiei este stabilita in baza deciziei CSAT prin care a fost insituita obligativitatea asigurarii asistentei medicale pentru demnitarii de rang inalt, de la Spitalul Elias al Academiei Romane la Spitalul Militar Central aflat in subordinea MAp. Transferarea competentelor intre spitale a fost consecinta bilbiielilor din mai 2006, cind Traian Basescu a fost pasat intre citeva comisii medicale: una la Elias si una la Spitalul Universitar. Atunci, in timp ce medicii de la Bucuresti dadeau asigurari ca presedintele urma sa fie operat in Romania, el era deja in avion, in drum spre Spitalul Universitar din Viena, unde avea sa fie supus unei interventii chirurgicale la doar citeva minute dupa sosire.

Conform comunicatului Cotrocenilor, investigatiile suplimentare pe baza carora a fost pus diagnosticul preoperatoriu de acum "au confirmat ca nu este vorba despre o situatie grava, care sa necesite o interventie chirurgicala de urgenta". Cotrocenii arata ca Traian Basescu "a urmat o pregatire pre-operatorie cu medicamente" in vederea operatiei care va fi efectuata de catre o echipa anestezico-chirurgicala de la spitalele mentionate anterior. Comisia medicala este coordonata de directorul SPP, generalul Lucian Pahontu, si lucreaza la indicatiile de specialitate ale comandantului SMC, generalul-medic Ion Sirbu si ale medicului personal al sefului statului, dr. Cristina-Astrid Sburlan.Profesorul de endocrinologie Mihai Coculescu precizeaza ca afectiunea de care sufera presedintele Traian Basescu este perfect normala pentru Romania, din cauza deficitului de iod din apa. "Sint zone in tara unde si 5% din populatie prezinta gusa tiroidiana, iar dupa 10-16 ani de la dezvoltarea ei, gusa incepe sa prezinte noduli", explica profesorul Coculescu. Faptul ca in comunicatul Administratiei Prezidentiale se specifica existenta unui nodul autonom in structura tiroidei inseamna ca o portiune din glanda presedintelui a suferit modificari si produce o cantitate mai mare de hormoni decat de obicei. Acest lucru nu afecteaza insa starea sa de sanatate, deoarece "lipsa manifestarilor clinice de tireotoxocoza", dupa cum se relateaza in acelasi comunicat, inseamna ca in singe nu se gasesc cantitati crescute de hormoni. "Global, tiroida produce acelasi nivel de hormoni, doar ca o parte parte produce mai mult", spune si Coculescu. De asemenea, caracterul autonom al nodulului exclude teoretic posibilitatea unui cancer, dupa cum mai precizeaza specialistul in endocrinologie. Operatia la care va fi supus presedintele este o alternativa la tratamentul medicamentos ce ar fi avut ca efect micsorarea nodulului. "Sint oameni care sufera de aceasta boala si se opereaza ca sa nu mai aiba gusa, ca sa o micsoreze, pentru ca uneori ea poate creste atit de mult, incit nu se mai pot incheia la camasa. Chirurgul va pastra insa o parte suficienta din glanda pentru ca pacientul sa-si desfasoare viata normal", incheie Coculescu.Nodulul tiroidian reprezinta o crestere anormala a celulelor tiroidiene, care se organizeaza intr-un nodul. Caracterul malign sau benign al nodulului poate fi stabilit printr-o punctie cu un ac fin, in urma careia se extrage o mostra de tesut ce va fi ulterior analizata la microscop. Daca nodul tiroidian este canceros, ori prezinta suspiciunea ca ar fi, el trebuie indepartat chirurgical. Doar 5% din nodulii tiroidieni prezinta semne de cancer, iar in aceste cazuri, peste 90% dintre pacienti se trateaza complet, cancerul tiroidian punind rareori viata in pericol. Daca rezultatul biopsiei nu arata semne de cancer, nodulul nu este indepartat chirurgical, doar daca nu raspunde unui tratament hormonal administrat de medic pentru a-i reduce dimensiunile. In cazul in care pacientul urmeaza tratamentul hormonal, el tot trebuie sa efectueze punctii bioptice periodice pentru ca medicii sa-si dea seama de evolutia nodulului.

Cei mai multi dintre nodulii tiroidieni nu produc dereglari ale functiei tiroidei, dar ocazional, acestia pot determina simptome cum ar fi nervozitatea, scaderea in greutate, transpiratii (intilnite si in cazul producerii in exces a hormonilor tiroidieni) sau astenie, depresie, probleme de memorie si senzatii de frig (intilnite si in cazul unei productii scazute de hormoni tiroidieni).O fortareata la Spitalul Militar

Seful statului va fi internat si operat in blocul medical special amenajat pentru demnitari in incinta Spitalului Militar Central, conform deciziei CSAT. Acest bloc medical special este compus dintr-o sala de operatii aseptica dotata cu instalatii de anestezie, salonul propriu-zis in care poate fi adusa la nevoie aparatura de terapie intensiva, oficiu pentru medici, oficiu pentru asistente si personal medical auxiliar, un birou pentru demnitar, o sala pentru garzile de corp si pentru ofiterii care deservesc liniile telefonice speciale, un salon de asteptare si de primiri. STS si SPP au instalat deja liniile telefonice speciale - legaturile guvernamentale, telefoanele operative, cele criptate prin satelit, fax si e-mail. In incinta exista si o mica bucatarie si un oficiu alimentar. O instalatie speciala, dispusa la intrare, asigura dezinfectarea tuturor celor care patrund in incinta acestei mici fortarete medicale aflate in vecinatatea Centrului de Medicina Aeronautica.

Incinta este securizata la maximum prin mijloace electronice de supraveghere video si cu senzori de miscare, dar si prin postarea de ofiteri in zonele sensibile. Accesul in blocul medical special se face strict in baza unor carduri electronice urmate de confruntarea cardului, ulterior, de catre un agent special, cu un tabel nominal care actualizeaza periodic.

Tot personalul medical a fost atent verificat inainte de a intra in contact cu Traian Basescu. Au fost riguros verificati si cei care doar deservesc zona fara sa intre in contact nemijlocit cu seful statului. Cu totii, militari sau personal militar civil, au fost instruiti sa nu divulge nimic, nici macar zona in care se afla blocul medical special.

Probleme si la coloana vertebrala Seful statului are probleme in continuare la coloana vertebrala, dupa operatia de anul trecut, ne-au declarat surse din Administratia Prezidentiala. Traian Basescu nu numai ca nu a fost la controalele pe care i le-au recomandat medicii austrieci, in primul rind, si cei romani dupa aceea, dar nici nu a respectat tot programul de recuperare prin balneofizioterapie. La toate acestea se adauga si faptul ca seful statului nu a respectat nici recomandarea de a nu ridica greutati sub nici o forma, el putind fi vazut deseori cum in baile de multime ridica in brate copii. O alta recomandare nerespectata de Traian Basescu a fost aceea de folosi drept mijloc de transport elicopterul. El a zburat cu elicopterul la nici doua luni de la operatie, lucru pe care medicii nu il considera de bun augur avind in vedere vibratiile la care este supusa coloana vertebrala pe durata unei astfel de calatorii.

Surse din Administratia Prezidentiala ne-au declarat ca in aceste zile a fost adusa la Bucuresti o echipa de medici neurochirurgi austrieci, care sa evalueze impreuna cu cei romani evolutia postoperatorie a lui Traian Basescu dupa interventia la coloana vertebrala de la Viena. In luna iune, la nivelul operatiei, a aparut o mica infectie, care a fost rezolvata, dar nu se cunosc urmarile acesteia.