Militarul roman mort in provincia Zabul din Afganistan, joi dupa-amiaza, plecase in misiune cu gandul la familie. Potrivit colegilor sai, el strangea bani sa isi cumpere o casa unde sa locuiasca cu sotia si copilul sau. Din pacate, la doar 31 de ani
Militarul roman mort in provincia Zabul din Afganistan, joi dupa-amiaza, plecase in misiune cu gandul la familie. Potrivit colegilor sai, el strangea bani sa isi cumpere o casa unde sa locuiasca cu sotia si copilul sau. Din pacate, la doar 31 de ani, a murit la datorie. Ceilalti patru militari romani raniti dupa ce un transportor amfibiu blindat a trecut peste un dispozitiv exploziv au primit ingrijiri medicale de specialitate la spitalul militar din Kandahar. Doi dintre ei au fost operati, unul aflandu-se in stare grava, iar ceilalti doi au fost externati si urmeaza sa isi reia activitatea in baza militara din Qalat.

Cei cinci militari romani sunt incadrati in Batalionul 33 Vanatori de Munte „Posada”, dislocat in Afganistan din luna iulie. Potrivit MAp, militarii se aflau intr-un transportor amfibiu blindat care indeplinea o misiune de interventie in provincia Zabul. Transportorul, primul dintr-o coloana de trei autovehicule, executa misiunea la N-E de Qalat, cand a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. In urma deflagratiei, vehiculul de lupta a fost grav avariat, iar sergentul-major Aurel Marcu, in varsta de 31 de ani, a decedat pe loc.

'Era glumet, bun la suflet...>>
Moartea sergentului major Aurel Marcu i-a socat pe colegii acestuia din Curtea de Arges, care deplang cele intamplate si transmit mesaje de incurajare familiilor celorlalte patru victime. Unul dintre colegi spunea ieri ca inca nu ii vine sa creada ce s-a intamplat. „Era glumet, bun la suflet si a plecat cu gandul ca va fi bine. Isi iubea familia”, a mai spus acesta, indurerat. Sergentul major Aurel Marcu, a cazut la datorie la varsta de 31 de ani. El s-a nascut la Gaesti, in judetul Dambovita, era casatorit si avea un copil. Colegii lui spun ca plecase in misiune cu gandul la familie. Intentiona sa stranga bani sa isi poata cumpara o casa. Era mecanic conducator de TAB si sef echipa antiblindate.
Reprezentantii UM 1042 de Vanatori de Munte din Curtea de Arges spun ca militarii plecati in Afganistan, victime ale exploziei produse in provincia Zabul, erau foarte bine pregatiti.

„Vom proceda conform uzantelor militare la primirea trupului militarului decedat si ne vom ruga pentru sanatatea celorlalti colegi ai lui. Toti erau foarte bine pregatiti si aveau numai calificative maxime la toate antrenamentele si exercitiile efectuate inaintea plecarii in Afganistan, inclusiv acolo“, a declarat cpt. Constantin Carjan, loctiitorul comandantului UM 1042 de Vanatori de Munte din Curtea de Arges. Ministrul apararii, Teodor Melescanu, amiralul dr. Gheorghe Marin, seful Statului Major General, si colegii militarilor din Batalionul 33 Vanatori de Munte „Posada“ si-au exprimat profundul regret pentru producerea acestui tragic eveniment si au transmis sincere condoleante familiei sergentului major Aurel Marcu.

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a semnat, ieri la propunerea sefului Statului Major General, ordinul de inaintare la gradul de sublocotenent post-mortem a sergentului major erou Aurel Marcu. De asemenea, tot ieri, presedintele Traian Basescu a semnat, Decretul privind conferirea, post-mortem, a Ordinului National „Steaua Romaniei“ in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi, sublocotenetului Aurel Marcu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.