SUA sunt dispuse sa recunoasca unilateral o eventuala independenta proclamata in Kosovo in cazul in care Consiliul de Securitate al ONU nu ajunge la un consens privind statutul provinciei sarbe administrate de Natiunile Unite, a declarat un oficial d
SUA sunt dispuse sa recunoasca unilateral o eventuala independenta proclamata in Kosovo in cazul in care Consiliul de Securitate al ONU nu ajunge la un consens privind statutul provinciei sarbe administrate de Natiunile Unite, a declarat un oficial din Departamentul de Stat, citat de AFP. Pentru multi politicieni, gestul SUA poate crea un precedent periculos, dand apa la moara altor republici separatiste.  PREMISE. Totul tine de un fir de ata. Amenintarea facuta de kosovari, cu un nou razboi, face ca apele sa se tulbure din nou in aceasta regiune. "Albanezii din Kosovo au indicat clar ca, in absenta unui acord, vor prelua initiativa, declarandu-si independenta", a reamintit Kurt Volker, intr-un interviu acordat agentiei France Presse. "In acel moment, va trebui sa ne asumam responsabilitatile de mentinere a pacii si stabilitatii in Balcani", a adaugat Volker, subsecretar de stat adjunct pentru Afaceri Europene. Daca provincia isi va declara independenta, Statele Unite o vor recunoaste, a spus el, adaugand ca, probabil, si alte tari vor adopta aceeasi atitudine, deoarece "este singura solutie pentru Balcani". "Speram insa ca acest lucru se va intampla cu cel mai larg acord posibil intre cele doua parti si, in masura posibilitatilor, in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, astfel incat sa existe cel mai important sprijin international posibil pentru o solutie stabila in Balcani", a adaugat Volker. O troica formata dintr-un diplomat american, unul rus si un reprezentant german al UE incearca sa gaseasca o iesire din impas in problema statutului provinciei Kosovo, administrata de ONU de la sfarsitul conflictului din 1998 - 1999 dintre fortele sarbe si separatistii albanezi. Albanezii din Kosovo, care reprezinta peste 90 la suta din populatie, cer independenta provinciei, insa Serbia, sustinuta de Rusia, se opune categoric unei astfel de solutii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.