Aceeasi recomandare, mult mai pe scurt: www.neilgaiman.com sau, nici mai mult, nici mai putin decat retete de "creative writing" anglo-saxon, de cea mai buna calitate. Si online.
Cine este Neil Gaiman?
E nascut in '60 si scrie non-stop, d
Aceeasi recomandare, mult mai pe scurt: www.neilgaiman.com sau, nici mai mult, nici mai putin decat retete de "creative writing" anglo-saxon, de cea mai buna calitate. Si online.
Cine este Neil Gaiman?
E nascut in '60 si scrie non-stop, de pe la varsta de 20 de ani, romane grafice, poezii, povestiri, eseuri, reportaje, texte pentru cantece, carti pentru copii, romane-fantasy, doua dintre ele traduse si in romaneste: "Pulbere de stele" ("Stardust") si "Zei americani"("American Gods"). I-au fost sau ii vor fi ecranizate "MirorMask", "Coraline" iar luna trecuta, s-a lansat in America, din pacate sau din fericire, filmul "Stardust" - in regia lui Matthew Vaughn, cu Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Claire Danes si Peter O'Toole. Din pacate.
In pledoaria sa pentru reintoarcerea scriitorului-povestitor-entertainer (intors cu dosul la publicul satul sa arda, la randul sau, "n" etape de emancipare) si pentru ca acesta sa se puna, din nou si cu toata bunavointa, in slujba cititorilor, Catalin Sturza povesteste, in articolul sau din "Cultura" despre stacheta ridicata foarte sus de Gaiman prin "reteta" sa si cum e pacat, in egala masura pentru povestitorii-scriitori romani, ori cititori-comentatori-povestitori din reviste, de pe bloguri sau aiurea sa ocoleasca/rateze o asemenea sansa (care este site-ul personal al lui Gaiman), de a face cunostinta cu tehnicile lui de spus povesti in mod captivant si fermecator, deopotriva continand miez si adevaruri, dar si pline adrenalina, cu asupra de masura..
Dar despre ce fel de "reteta Gaiman" e vorba. Catalin Sturza o descrie acut si o ilustreaza inca si mai eficient: "Neil Gaiman nu produce (...) branza buna intr-un burduf de calitate: branza si burduful, continutul si ambalajul, sunt parte ale aceluiasi intreg, format, dintru inceput, ca atare: stilul nu e device (mijloc - n.r.) sau un supliment care va indulci intalnirea cu nucleul amar al mesajului; (...) Forma si continutul cresc impreuna, in acelasi timp si in acelasi fruct, si, odata ajunse la maturitate, isi pierd trasaturile distincte, anuleaza zonele intermediare, de separare. (...) Gaiman e un povestitor in cel mai pur sens shakespearian.(...)" Suspans, substanta, ironie - toate la un loc.
Cum sa intri-n vorba cu fetele la petreceri
Asa arata coperta editiei romanesti a cartii "Pulbere de stele", una dintre cele mai fermecatoare carti din cate am citit. Si ilustrarea (nu e nici pe departe singura in economia textului sau, dupa ea urmeaza cronici la cele doua romane fantastice ale lui Gaiman s.a.m.d., dar mi se pare cea mai eficienta): Sturza alege o povestioara fantastica a scriitorului britanic ("How to talk to girls at parties" - "Cum sa intri-n vorba cu fetele la petreceri"), de care a auzit de la un comentator de blog etc. si o rezuma (doi pusti manati de hormoni, dintre care unul "nu stie cum sa intre-n vorba cu fetele", nimeresc la o petrecere cu fete bizare, supranaturale), o analizeaza si isi incheie pledoaria pentru cum functioneaza, in acest caz, reteta lui Gaiman citand, brusc, un fragment, in traducere proprie, pentru care ii multumesc si pe care am sa-l redau in continuare: "A inceput sa-mi sopteasca ceva in ureche. E un lucru foarte ciudat cu poezia - poti sa-ti dai seama ca e poezie, chiar daca nu vorbesti limba. Poti sa auzi greaca lui Homer fara sa pricepi o iota, si stii, totusi, ca e poezie. Am auzit poezie poloneza, si poezie inuita, si am stiut ce era fara sa stiu. Soapta ei era exact asa. Nu stiam limba, dar cuvintele ei si-au facut albie prin mine, in mod desavarsit, si cu ochii mintii am vazut turnuri de sticla si de diamant; si oameni cu ochii de un verde extrem de palid; si, de neoprit, in spatele fiecarei silabe, am putut sa simt inaintarea neobosita a oceanului."
Site-ul mai contine jurnalul lui Neil Gaiman, fragmente de fictiuni, povestiri scurte integrale, inclusiv cea din care am citat mai sus, interviuri, audio-book-uri, note de documentare pentru romanul "Zei americani" si multe alte chestii misto ("cool stuff & things" - cum le numeste el).
Atasat gasiti fragmente din interviul, tipic, pe care-l da Neil Gaiman fetitei sale de 10 ani, Maddy. Interviul integral poate fi ascultat/descarcat pe site-ul oficial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.