Aproximativ 700 de persoane au fost expuse la doze excesive de radiatii in cadrul terapiilor urmate la un spital din Epinal, in vestul Frantei, in cel mai grav incident de acest tip din tara, a informat vineri ministrul Sanatatii, Roselyne Bachelot,
Aproximativ 700 de persoane au fost expuse la doze excesive de radiatii in cadrul terapiilor urmate la un spital din Epinal, in vestul Frantei, in cel mai grav incident de acest tip din tara, a informat vineri ministrul Sanatatii, Roselyne Bachelot, relateaza AFP, citata de NewIn.

O ancheta sanitara a demonstrat ca alte 300 de persoane tratate pentru cancer au fost iradiate la sfirsitul anilor '90, din cauza unei proaste folosiri a aparatelor de tratament si din cauza unor deficiente de formare a personalului medical. Numarul total al pacientilor expusi se ridica astfel la 700. "Dosarul Epinal este mai grav decit s-a crezut", a declarat Bachelot, pentru cotidianul "Le Parisien".

24 de persoane tratate pentru cancer de prostata au fost grav iradiate in acest spital si cinci au murit. Ultimul deces, cel al unui om de 84 de ani, dateaza din luna iunie. Pacienti foarte afectati au povestit presei despre degradarea starii lor de sanatate si calvarul pe care l-au indurat, dar denunturile au venit tirziu. Peste zece persoane au depus plingeri.

Ministrul a cerut ca acei 300 de pacienti identificati si care au fost fost expusi la doze de radiatii cu 7% mai mari decit ar fi trebuit in perioada iulie 1999 si iulie 2000 la Spitalul "Jean Monnet" din Epinal "sa fie toti contactati individual si sa li se propuna o consultatie si o supraveghere medicala".

Potrivit Ministerului Sanatatii, autoritatile sanitare au "evidentiat erori sistematice in reglarea parametrilor aparaturii folosite pentru radioterapie intre 1989 si 2000". In total, a precizat ministerul, 4.500 de persoane au fost tratate incepind din 1989. Un caz similar ar fi fost dezvaluit in mai la Toulouse (sud-vest) si a afectat 145 de pacienti. Circa 180.000 de persoane fac in fiecare an radioterapie in Franta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.