Fernando M. Diaz vine din patria Fridei Kahlo, dar lucrarile sale plastice nu au nimic din explozia de culori a Fridei. El calatoreste, apoi recompune locuri si oameni in stil minimalist.     Pana la 19 septembrie putem sa vizitam, intr-
Fernando M. Diaz vine din patria Fridei Kahlo, dar lucrarile sale plastice nu au nimic din explozia de culori a Fridei. El calatoreste, apoi recompune locuri si oameni in stil minimalist.     Pana la 19 septembrie putem sa vizitam, intr-un periplu imaginar, "Orase pe care le-am parasit", o expozitie de arta plastica a mexicanului Fernando M. Diaz, la Sala de expozitii     IRECSON. Pictorul a calatorit mult, dar voiajele sale s-au petrecut nu numai in spatiul real, ci si in sine, i-au imbogatit si transformat viziunea. Dupa ce a vazut s-a oprit si a depus marturie despre locuri, in propria sa maniera. Din puncte si linii, rosu, galben si negru, hartie lucrata manual si tus, pictorul a scris despre "Salonik", "Kolona del Kurtijo", "Ierusalim", "Atena 1941", "Istanbul", a recreat un "Epitaf", ne-a dezvaluit ce inseamna pentru el "Nostalgia", "Tristete", "Jos", "Interdictie". Criticul de arta Luiza Barcan a remarcat, la deschiderea expozitiei: "Fiecare lucrare este efectul unui anumit spatiu. Impresioneaza modul original in care Fernando M. Diaz abordeaza realul. Astfel, fiecare tablou devine o pilula foarte fina, o sinteza a realului. Finetea si delicatetea executarii dau aspectul acesta de caligrama, de gand rostit dintr-o suflare, de haiku".     GRAFICIAN. Nascut in 1952, in Orizaba, Veracruz, Mexic, Fernando M. Diaz a calatorit, a creat si a expus apoi in Barcelona, Florenta, Sofia, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Moscova, Nicosia, Chicago, Los Angeles. Acum a venit pentru prima oara in Romania, invitat de pictorita Ioana Craciun Dobrescu la Simpozionul de arta de la Faget, un orasel din judetul Timis, aflat la 40 de kilometri de Lugoj. "Ne cunoastem de doi ani, ne-am intalnit la Graz. El este profesor de grafica la Universidad Nacional Autonoma de Mexico si la Instituto Nacional de Bellas Artes din Mexico City, dar in acelasi timp si un sprijinitor al artei mexicane. Detin trei galerii de arta, dintre care una in San Miguel Allende, un orasel plin de artisti. I-am spus ca simpozionul are loc intr-un oras in care se va face un muzeu, si a fost de acord sa vina", spune Ioana Craciun Dobrescu. Arta i-a fost rasplatita cu numeroase premii si distinctii, printre care "Lorenzo il Magnifico" si "Merito Reconnaissance", conferit de presedintele Republicii Italiene.  BRÃ…NCUSI. Pictorul ne-a marturisit ca sursele sale sunt "viata si istoria, care, cred eu, este tragica in totalitatea ei. Si titlul expozitiei, «Orase pe care le-am parasit», vorbeste despre acest lucru". Trecuse deja prin Timisoara si Sibiu, dar vazuse doar in fuga niste locuri unde ar dori sa revina. In ultimele zile petrecute in Romania si-a programat o vizita la Targu-Jiu: "Nu pot sa ma intorc in Mexic fara sa vad lucrarile lui Brancusi".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.