Beethoven a fost victima unui tratament medical cu plumb, potrivit celei mai recente analize chimice a unor fire de par ale compozitorului.     Din ce cauza a murit Ludwig van Beethoven? La aceasta intrebare se cauta un raspuns inca
Beethoven a fost victima unui tratament medical cu plumb, potrivit celei mai recente analize chimice a unor fire de par ale compozitorului.     Din ce cauza a murit Ludwig van Beethoven? La aceasta intrebare se cauta un raspuns inca de la decesul marelui compozitor german, survenit la 26 martie 1827, la Viena. Medicul legist austriac Christian Reiter aduce noi lamuriri privind cauza mortii artistului. Beethoven, autorul unei suite de simfonii inegalabile in ciuda surditatii de care suferea de la varsta de 30 de ani, s-a stins din viata la 57 de ani, din cauza unei ciroze hepatice cu ascita (acumulare de lichid in abdomen). Ceea ce i-a grabit insa sfarsitul a fost chiar tratamentul aplicat de medicul sau, Andreas Ignaz Wawruch, el insusi violoncelist si mare admirator al ilustrului sau pacient. In urma numeroaselor punctii pentru reducerea ascitei, medicul aplica pe locul prin care se preleva lichid pansamente cu saruri de plumb. Asa se proceda la inceputul secolului al XIX-lea pentru cicatrizarea ranilor. Doctorul Christian Reiter, seful Clinicii de medicina legala de la Universitatea din Viena, a evidentiat printr-o analiza minutioasa nivelul concentratiei de plumb din firele de par ale artistului dupa fiecare punctie din perioada 5 decembrie 1826-27 februarie 1827. "Dozele de plumb continute in pansamentele utilizate in secolul al XIX-lea nu prezentau un pericol de intoxicare in cazul pacientilor in stare buna de sanatate, insa i-au fost fatale marelui compozitor, al carui ficat era deja afectat de ciroza", precizeaza medicul legist in publicatia Beethoven Journal, citata de revista Science din 28 august 2007.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.