Autoritatile moldovene ar putea declansa o campanie mediatica antiromaneasca. In acelasi timp, la Kiev, Blocul Kucima pretinde daune de la autoritatile romane pentru ocuparea Ucrainei in al doilea Razboi Mondial.

Chisinaul ar putea rip
Autoritatile moldovene ar putea declansa o campanie mediatica antiromaneasca. In acelasi timp, la Kiev, Blocul Kucima pretinde daune de la autoritatile romane pentru ocuparea Ucrainei in al doilea Razboi Mondial.

Chisinaul ar putea riposta la masura de facilitare a obtinerii cetateniei romane adoptata de catre Guvernul roman, noteaza "Deutsche Welle". Prin ordonanta de urgenta adoptata joi de Guvernul de la Bucuresti, cetatenii basarabeni vor putea sa isi depuna mult mai usor cererile de redobindire a cetateniei, fapt ce irita puterea prorusa din Republica Moldova. Oficial, Chisinaul nu a comentat ordonanta data de Guvernul roman.

Masurile pe care le-ar putea adopta Chisinaul, ca raspuns la decizia romana, sint in numar de trei, noteaza "Deutsche Welle" pe site-ul sau de Internet. Prima ar consta in demersuri pe linga Comisia Europeana, in care Chisinaul sa sustina ca, prin acordarea masiva a cetateniei romane pentru moldoveni, Romania atenteaza la statalitatea Republicii Moldova. Guvernul moldovean ar conta, in acest caz, pe o eventuala reactie dura a oficialilor europeni, care si-au exprimat ingrijorarea in fata numarului mare de moldoveni care vor sa capete cetatenia romana, deci statutul de cetatean european.

A doua masura la care ar putea face apel autoritatile moldovenesti este intimidarea, prin metode birocratice si administrative, a celor care cer cetatenia romana. In luna mai guvernul de la Chisinau a avizat pozitiv un proiect de lege care interzice accesul la functii publice a persoanelor cu cetatenie multipla. Aceste persoane nu vor mai putea obtine calitatea de deputat, de membru al guvernului, de judecator, vames, diplomat, procuror sau angajat al Serviciului de Informatii si Securitate. Guvernul moldovean sustinea ca persoanele care ocupa astfel de functii trebuie sa fie responsabile juridic si politic doar in fata statului moldovean.

"Sigilarea arhivelor" ar fi a treia masura la care ar putea face apel oficialii de la Chisinau, mecanism aplicat si in anii 1998-1999. Autoritatile refuzau atunci sa elibereze acte ce dovedeau originea romana a moldovenilor, documente fara care dosarul de obtinere a cetateniei este considerat incomplet. Tot conform postului german, "exista informatii sigure potrivit carora un consilier al presedintelui Voronin a primit sarcina de a dirija o campanie mediatica antiromaneasca menita sa evidentieze "caracterul politic expansionist" al ordonantei de urgenta adoptate joi de Guvernul Romaniei".

Reprezentantul Comitetului Helsinki din Republica Moldova, Stefan Uritu, considera insa ca autoritatile de la Chisinau nu vor indrazni sa ia masuri precum cea de sigilare a arhivelor, de teama unei reactii populare dure. "Daca ar indrazni sa recurga la asemenea masuri, autoritatile ar putea trezi o revolta populara. Eu vad zilnic la cite chinuri si la cita injosire sint supuse sute de persoane care stau si asteapta in fata consulatului roman, din cauza refuzului autoritatilor de a mai permite deschiderea a doua consulate, la Balti si la Cahul", ne-a declarat Uritu. In plus, o astfel de masura ar putea scadea capitalul electoral al puterii, inainte de alegerile parlamentare din 2009.

Daca totusi guvernul de la Chisinau ar adopta astfel de masuri, Comitetul Helsinki va apela la instanta, la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, ne-a mai declarat Stefan Uritu, deoarece ar constitui o incalcare a drepturilor cetatenilor. Din august 2006, aproape jumatate de milion de cetateni moldoveni si-au exprimat dorinta de a primi si cetatenie romana.

In acelasi timp, la Kiev, blocul electoral Kucima, care a pichetat saptamina trecuta Ambasada romana din Ucraina, protest in timpul caruia participantii au aruncat cu oua in cladirea ambasadei, a lansat un nou atac la adresa Bucurestiului. Liderii blocului s-au adresat ucrainenilor cu apelul de a se ridica in apararea propriilor granite, noteaza HotNews, citind agentia ucraineana Media International Group. Blocul sustine ca Romania vrea redobindirea regiunii Cernauti.

Lliderii blocului, Aleksandr Volkov si Aleksandr Zodorojnii considera ca se impune adoptarea de urgenta de masuri severe pentru a nu permite trecerea la Romania a unei parti din teritoriul ucrainean, respectiv a regiunilor Cernauti si Odessa. Cei doi au declarat ca forta lor politica intentioneaza sa solicite "scuze oficiale din partea poporului roman pentru pagubele uriase provocate Ucrainei ocupate in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, plata de compensatii de minimum 1.000 de euro pentru fiecare ucrainean, asa cum, la timpul ei, a procedat Germania".



In caz contrar, daca partidele radicale romanesti nu vor inceta sa pretinda teritoriul ucrainean, blocul KUCIMA propune boicotarea marfurilor romanesti "pana la introducerea de sanctiuni economice fata de producatorii romani". Blocul electoral KUCIMA, care promoveaza mesajele nationaliste ca arma electorala pentru alegerile ce vor avea loc in Ucraina la 30 septembrie 2007, este cotat aproape de pragul electoral de 3%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.