Legea lui Dragomir a intrat in colimatorul Agentiei de Monitorizare a Presei, care considera ca unele articole aduc atingere libertatii de exprimare.

Proiectul de lege al presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, privind combaterea violentei pe stadioane, a atras atentia Agentiei de Monitorizare a Presei (AMP), care protesteaza, ca si suporterii, fata de unele paragrafe inserate in lege. Potrivit unui comunicat de presa, Agentia de Monitorizare a Presei cere parlamentarilor sa nu adopte acele prevederi care aduc atingeri grave unor drepturi si libertati fundamentale ale omului.

AMP considera inacceptabila prezenta articolului 18, care sanctioneaza scandarile ce "denigreaza sau defaimeaza imaginea oficialilor, a societatii de securitate privata ori a fortelor de ordine sau a reprezentantilor acestora". Potrivit Agentiei, un alt articol ce aduce grave atingeri libertatii de exprimare este acela care interzice afisarea de bannere, steaguri ori alte inscriptii care contin "texte sau imagini ce denigreaza ori defaimeaza imaginea participantilor la competitiile sau la jocurile sportive, inclusiv a spectatorilor". "Prin aceste masuri inutile, autoritatile din fotbal si fortele de ordine atenteaza grav la dreptul la libera exprimare fara nici o alta motivatie decit aceea de a pune pumnul in gura celor care vor sa le critice activitatea. De asemenea, legea nu asigura spectatorilor nici o posibilitate de a contesta masurile fortelor de ordine sau ale conducerilor cluburilor, pregatind astfel terenul pentru aparitia unor abuzuri", se precizeaza in comunicat. Paralel, suporterii celor mai importante cluburi din Liga I organizeaza, simbata, de la ora 11.00, un miting de protest, care se incheie cu pichetarea Camerei Deputatilor. (Florin Dobre)

Suporterii asediaza trotuarele Fanii majoritatii echipelor din prima liga protesteaza fata de un proiect de lege bine venit, dar care are si mari carente.Daca il contesta pe Mitica Dragomir,
spectatorii trebuie sa fie pregatiti
sa plateasca 15 milioane de lei vechi Legea pentru combaterea violentei, initiata de presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, ii stringe impreuna pe cei vizati, altfel rivali in campionat. La initiativa suporterilor Stelei si ai lui Dinamo, membrii majoritatii galeriilor din Liga I participa vineri la un miting impotriva legii lui Mitica. Fanii se vor aduna la ora 11.00 pe Soseaua Kiseleff, de unde vor porni pe traseul Calea Victoriei - Parcul Izvor, apoi vor picheta Camera Deputatilor, institutia care va lua in dezbatere proiectul lui Dragomir, dupa ce acesta a trecut de Senat. Legea de combatere a violentei pe stadioane cuprinde sanctiuni drastice pentru suporteri, iar reactia sefului LPF la adresa participantilor la miting a fost pe masura. „Eu cred ca e prima oara in lume cind suporterii organizeaza o manifestare prin care sustin huliganismul si violentele de pe stadioane. E mai bine ca nu sint in tara ca sa vad protestul acestor nesimtiti, acestor huligani. Nu au ce sa demonstreze cu manifestarea asta. De fapt, eu cred ca prin manifestarea asta isi fac singuri rau", spune Dragomir. E evident ca o lege aspra se impunea pentru a stopa violentele de pe stadioane, dar suporterii par sa aiba dreptate atunci cind contesta unele prevederi ale proiectului lui Dragomir. Una dintre ele vizeaza interdictia de a folosi steaguri de orice fel, acestea fiind considerate corpuri contondente. Un alt paragraf sustine ca suporterii nu vor avea voie sa se aseze pe alt scaun decit cel inscris pe bilet, contravenientii urmind sa plateasca 200 de lei amenda.

Cea mai aiuritoare prevedere este insa cea care spune ca protestele de orice fel la adresa oficialilor din fotbalul romanesc vor fi si ele interzise, iar amenda urca pina la 1.500 de lei. Daca „proteste" ar fi fost inlocuit de „injurii", lucrurile ar fi fost normale. Asa insa, interdictia pentru suporteri de a critica ceea ce nu le convine la sefii LPF si FRF pare desprinsa din codurile de legi ale lui Nursultan Nazarbayev. Prin aceasta lege, Dragomir scoate tortele si artificiile in afara legii, iar simpla detinere a acestora aduce inchisoare de la sase luni la trei ani. Folosirea tortelor aduce un plus de pedeapsa, de pina la patru ani cu inchisoarea.