Marile agentii de presa vor boicota total cel mai mare eveniment al sportului cu balonul oval, care incepe in Franta si in Marea Britanie. Protestul vizeaza restrictiile mediatice impuse de Federatia de Rugby.

Putine competitii sportive suscita atit interes si polemici precum Campionatul Mondial de rugby. Sportul dur practicat de gentlemeni rivalizeaza ca popularitate cu fotbalul, atunci cind este vorba despre turneul final, si de aceea in Franta si in Marea Britanie balonul oval este asezat pe piedestal in aceste zile. Efuziunii datorate deschiderii celei de-a sasea editii a Cupei Mondiale (vineri, ora 22.00, in direct la TVR 2, Franta-Argentina) i se opune boicotul diverselor organizatii de presa, care ameninta ca nu vor mediatiza evenimentul, protestind astfel fata de restrictiile de acoperire mediatica impuse de Federatia Internationala de Rugby (IRB).

In fruntea reprezentantilor presei se afla agentia France Presse, care le-a trimis joi o scrisoare abonatilor: „Negocierile privitoare la acoperirea evenimentului au ajuns intr-un punct mort si ne asociem boicotului. In consecinta, AFP nu va prezenta nici un text, fotografie, infografic sau imagine video referitoare la eveniment". IRB-ului i se reproseaza, printre altele, limitarea drastica a numarului de fotografii de la CM pe care clientii agentiilor le pot lua de pe Internet, si conditiile de lucru ale operatorilor video la meciuri. O noua runda de negocieri intre IRB si France Presse, Reuters Associated Press si Getty este asteptata sa aiba loc in aceste zile.

20 de echipe nationale au fost acceptate la aceasta editie a Cupei Mondiale, la fel ca in 1999 si in 2003, dar, in functie de decalajele care vor fi observate intre natiunile puternice si cele slabe, IRB ar putea lua decizia de reducere a numarului acestora pentru editiile viitoare la 16. Ochii oficialilor forului mondial vor fi atintiti inclusiv asupra grupei C, din care face parte si Romania, cita vreme cap de serie este Noua Zeelanda, reprezentativa ce este de asteptat sa cistige la aproape 100 de puncte jocurile cu „stejarii" si lusitanii. De altfel, Romania este cotata cu sansa a patra, dupa All Blacks, Scotia si Italia, meciul cu lusitanii (25 noiembrie) fiind considerat o finala a cenusareselor grupei inclusiv de catre antrenorul Portugaliei, Tamaz Morais. Nici selectionerul Daniel Santamans nu vede foarte diferit lucrurile, acesta spunind: „Italia si Scotia sint clar inaintea Romaniei. Vom face maximum posibil sa cistigam in fata uneia dintre aceste natiuni, dar jucam cu Italia la Marsilia, care este aproape de Peninsula, iar cu Scotia chiar la ei in tara, la Edinbourgh". Diferenta fata de All Blacks este prea mare pentru a fi luata in calcul, astfel ca gramezile ordonate si coeziunea pachetului de inaintasi sint puncte forte care vor conta in meciurile cu formatiile europene.

Programul complet al meciurilor de la CM de rugby, pe www.cotidianul.ro/select