Rezultatul negocierilor dintre UDMR si episcopul Tokes Laszlo este "prost" pentru UDMR, sustine senatorul Eckstein Kovacs Peter.

"Discutiile acestea intre presedintele Marko Bela si episcopul Tokes Laszlo au fost morganatice, cu un caracter nu neaparat secret, dar cel putin discret", a apreciat vineri senatorul UDMR de Cluj Eckstein Kovacs Peter. El a calificat esecul negocierilor dintre cele doua parti drept "un rezultat prost pentru UDMR", deoarece "candidatura lui Tokes Laszlo poate face ca in Parlamentul European comunitatea maghiara sa nu fie reprezentata". Eckstein crede ca aceste candidaturi separate vor imparti electoratul maghiar, existind riscul ca nici Tokes, nici UDMR sa nu adune numarul necesar de voturi pentru a ajunge in PE.

"Cred ca domnul episcop trebuia sa se gindeasca la interesele intregii comunitati maghiare, inainte de a lua o decizie. Dar a ales, se pare, sa asculte o parte a nucleului radical al comunitatii, o parte mica, de altfel", a mai spus Eckstein. El nu crede ca motivul invocat de Tokes pentru refuzul de a fi prezent pe locul al doilea pe listele UDMR este cel principal "ori singurul". Episcopul acuzase faptul ca UDMR si-ar fi "subordonat" politica externa de reprezentare a comunitatii maghiare Guvernului Romaniei.

"Explicatia lui are un simbure de adevar, deoarece UDMR, fiind la guvernare, are anumite pirghii, desigur, dar este si legata de un program de guvernamint comun cu celelalte partide aflate la putere. Dar asta nu inseamna ca pirghiile detinute astfel nu pot fi mai puternice", a mai afirmat senatorul clujean.

Eckstein nu pare sa creada prea mult in declaratia de "pact de neagresiune" intre cele doua parti, pe durata campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. "Eu sper sa fie respectat, dar ne luptam pe acelasi bazin electoral, goana pentru voturi va fi evidenta", apreciaza el. Senatorul a criticat si citeva aspecte din proiectul injghebat de cele doua parti in urma negocierilor, cum ar fi cele referitoare la infiintarea unui organism comun sau la dorinta de gestionare a banilor pentru comunitatea maghiara. "Voi propune o dezbatere publica pe proiect", a subliniat Eckstein.

Popularii europeni vor sustine UDMR Senatorul Eckstein Kovacs Peter se asteapta ca Partidul Popular European (PPE) sa sustina UDMR in perioada campaniei electorale pentru europarlamentare. "Sint convins ca vom primi vizite ale sefilor in Romania, este o practica obisnuita, deoarece este interesul fiecarei familii politice europene sa aiba cit mai multi reprezentanti din Romania", afirma el. Potrivit senatorului, episcopul Tokes Laszlo are sprijinul FIDESZ din Ungaria, al liderului Viktor Orban, formatiune care face parte tot din PPE.