Nu doar impolitetea dlui Ciachir ma obliga sa solicit un drept la replica, ci si doua motive care implica terte persoane. Unul, sugestia pe care editorialistul vrea sa o sadeasca in inima cititorului, ca as fi fost, vrand sau nevrand, nepoliticos cu
Nu doar impolitetea dlui Ciachir ma obliga sa solicit un drept la replica, ci si doua motive care implica terte persoane. Unul, sugestia pe care editorialistul vrea sa o sadeasca in inima cititorului, ca as fi fost, vrand sau nevrand, nepoliticos cu doamna Zoe Petre. Or, pentru mine doamna Petre reprezinta ceea ce scrisesem intr-un volum acum noua ani: "Dintre intelectualii activi politici in Opozitie, ea facea parte din acea categorie rara, atat cat trebuie de modesta, care au facut ceva esential, intr-o maniera echilibrata si rationala, pentru ca inertia politica a societatii romanesti, reprezentata de regimul Iliescu, sa ia sfarsit". Domnul Ciachir pare, iata, sa uite doua lucruri, incepand cu elementarul fapt ca sensul cuvintelor depinde de context. Enuntul meu evocat de editorialist ("Profesoara Zoe Petre a avut deja o reactie fata de proiectul anuntat, punctand esentialul") punea in relief importanta competentei in tratarea chestiunilor publice. Ca urmare, selecta dintre alte atribute, accentuand-o, calitatea relevanta a doamnei Petre.
Straniu, desi dl Ciachir are veleitati de scriitor, face abstractie si de faptul ca politetea tine de ton, de ansamblu, nu de folosirea unui cuvant. Subliniind capacitatea ei de "a puncta esentialul", propozitia reprodusa anterior adauga o noua plecaciune dnei Petre. Cum poate cineva sa vada in formularea mea o lipsa de curtoazie? Ideea ca folosirea unui cuvant, aici, cel de "doamna" ar reprezenta testul ultim al politetii e atat de aberanta, incat daca l-am aplica, am elimina o parte considerabila din scrierile decente. Si ce sa mai spunem de faptul ca insusi dl Ciachir foloseste curent exprimari de tipul: "il cheama Grigore Cartianu",."emisiunile lui Mircea Badea" - nici un domnule - si tot asa?
Al doilea motiv al dreptului la replica este agravanta unei injurii cand e lansata cu formidabila ipocrizie - vezi si ultimele exemple. Cel care are impolitetea de a ma face "neomitocan" este cunoscut pentru vulgaritatea unor formulari ("intelectualii au legat cateaua") si a unor atitudini (vezi referirea la un onest profesor despre care afirma: "are un dezechilibru psihic si ar trebui sa fie dus la psihiatru. Ii recomand sa mearga la doctorul Tudose... pentru a se trata").
Ma opresc aici, desi despre "dosarul" fostului client al revistei "Saptamana", devenit profesor de politeturi, ar fi atatea de spus.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.