Anuntul mitropolitului Bartolomeu ca va accepta sa fie propus candidat pentru tronul patriarhal a produs iritare in rindurile sustinatorilor Inalt Prea Sfintitului Daniel. Acestia sint de parere ca mitropolitul Clujului ar fi calcat regulamentul Bisericii Ortodoxe prin declaratia sa. Nimeni nu-si poate anunta candidatura, suna reprosul adresat printre rinduri mitropolitului, deoarece desemnarea candidatilor o face Sfintul Sinod. In realitate, IPS Bartolomeu nu s-a autopropus, ci a renuntat la mai vechea sa declaratie ca nu doreste sa fie desemnat candidat. Asta in urma unui apel pe care i l-au adresat peste o suta de intelectuali ortodocsi. Ar fi o greseala sa exageram importanta acestui apel, in particular, stiut fiind cum se fac, in general, la noi apelurile de tot felul. Acestea sint, mai totdeauna, colectii de semnaturi in care apar la gramada personalitati respectabile, semnatari de profesie si insi dubiosi care au cite ceva personal de spalat in baia comuna de onorabilitate a scrisorilor deschise.

Mitropolitul Clujului a inceput probabil sa-si reexamineze decizia initiala inca de la data cind le-a cerut politicienilor sa nu se mai amestece in succesiunea patriarhala. IPS Bartolomeu a intervenit atunci pentru a pune capat presiunilor reprezentate de simpatiile afisate de lideri de partid si de politicieni influenti fata de unul sau altul dintre posibilii succesori ai Patriarhului Teoctist. Un al doilea pas, poate cel mai important, al mitropolitului in aceasta directie a fost declaratia sa ca n-a facut niciodata politie politica, insotita de opinia, apasat exprimata, ca e de preferat sa se stie ce relatii a avut cu Securitatea noul patriarh, inainte de a fi ales, nu dupa, fiindca dezvaluirile ulterioare ar complica lucrurile. Totusi, mitropolitul a afirmat ca posibilii candidati ar trebui sa dezvaluie Sfintului Sinod daca au avut relatii compromitatoare cu Securitatea, excluzind de la bun inceput CNSAS din aceasta ecuatie. Bartolomeu Anania a refuzat ritos cu citeva zile in urma invitatia de a se prezenta in fata colegiului CNSAS, considerind ca daca ar accepta, asta ar insemna sa dea curs unei imixtiuni in treburile Bisericii.

Cei care uita de mai vechile sale declaratii si-ar putea inchipui ca inaltul prelat se simte vulnerabil. Or, in ceea ce-l priveste, mitropolitul a facut marturisiri publice inainte de a fi primit aceasta invitatie. Se teme oare Inalt Prea Sfintitul ca vom asista la retrageri de ultima ora din rindurile posibililor candidati? Sau mai degraba mitropolitul Clujului incearca sa echilibreze balanta care s-a inclinat tot mai mult in partea lui Daniel al Moldovei? Bartolomeu vorbeste in calitate de "batrin ostean" al Bisericii, ceea ce vrea sa sugereze ca decizia sa a fost impusa de evolutia situatiei, a carei gravitate il obliga sa intervina.