Bautura populara si foarte apreciata in China, Korea, Japonia si Orientul apropiat, ceaiul verde a ajuns destul de recent in topul consumului si in SUA sau Vestul Europei. Motivele succesului se datoreaza beneficiilor pe termen lung pentru sanatatea consumatorilor, pe de o parte, iar pe de alta parte datorita scaderii vanzarii bauturilor carbogazoase, pe fondul temerilor tot mai mari ce au corelat consumul acestora cu obezitatea. Producatorii s-au orientat spre alte produse , precum bauturile energizante sau ceaiului verde. Gasim acum in magazine diverse produse pe baza de ceai verde, iar etichetele ne ademenesc cu antioxidantii benefici pentru sanatate. Ce evita producatorii sa sublinieze este ca respectivele sticlutele pe care sunt desenate frumos frunzele de ceai si semnele pentru antioxidanti au o cantitate foarte mare de zahar, lucru deloc benefic pancreasului. Acest lucru este usor observat prin citirea cu atentie a etichetei, zaharul fiind de obicei printre primele ingrediente. Sa vedem acum cat de mari sunt totusi beneficiile ceaiului verde. CEAIUL VERDE SCADE RISCUL DE CANCER Un studiu recent arata ca ceaiul verde are abilitatea de a opri cresterea tumorilor canceroase. Publicat online pe 17 iulie 2007 in prestigiosul jurnal Carcinogeneza, studiul are o importanta majora , intrucat ceaiul verde sau extractele de ceai verde s-ar putea dovedi extrem de utile pentru prevenirea cancerului de colon. (Carcinogenesis July 17, 2007 Green tea selectively targets initial stages of intestinal carcinogenesis in the AOM-ApcMin mouse model ;) Cancerul de colon este unul din ucigasii majori din lumea vestica. Daca la nivel global apar 945000 de cazuri noi de cancer, 363000 dintre acestea sunt in Europa. Aproximativ 492000 de persoane mor anual din cauza acestei maladii. Cercetatorii au administrat ceai verde unor soareci a€˜otravitia€™ cu azoximetan, un agent cancerigen ce mareste de 4 ori frecventa tumorilor in colonul rozatoarelor. In a a 8-a saptamana de viata, soarecii au fost impartiti aleator in 2 grupuri. Un grup a primit o solutie cu 0,6% ceai verde ca unica bautura, pentru 4 sau 8 saptamani, in vreme ce grupul al doilea a primit doar apa. Rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase. La grupul ce a consumat ceai, acesta a oprit formarea unor noi cancere, fiind insa complet ineficient impotriva tumorilor mari deja existente. Ceaiul a scazut nivelul unor markeri tumorali timpurii, precum beta-catehina (BC) sau D1- ciclina(DC). Ceaiul nu a avut efect semnificativ asupra nivelui COX-2. COX-2 este o enzima proinflamatorie, cu rol in aparitia durerii din variate boli : cancer, artrita reumatoida, dar si in durerile accidentale. Aspirina este un inhibitor neselectiv al enzimei COX-2, iar unele studii au aratat ca si aspirina reduce riscul de cancer la colon. (Lancet. 2007 May 12;369(9573):1603-13.Effect of aspirin on long-term risk of colorectal cancer: consistent evidence from randomised and observational studies.) Cercetatorii au observat ca ceaiul verde duce la diminuarea numarului tumorilor ce sintetizeaza intens BC sau DC, dar nu are efect semnificativ asupra tumorilor ce secreta COX-2. "Rezultatele noastre arata ca ceaiul verde tinteste cu precizie stadiile initiale ale aparitiei cancerului, iar momentul administrarii lui este crucial pentru o preventie eficienta. Bauturile cu ceai verde nu sunt capabile sa opreasca progresia cancerelor mari existente anterior de administrarea ceaiului. Acesta este foarte util pentru preventia aparitiei altor cancere", explica expertii condusi de Dr. Issa, din cadrul catedrei de Histopatologie, Microbiologie si Imunologie al Universitatii Carolina de SUD. Polifenolii sunt substante cu rol antioxiant ce exista in ceaiul verde in proportie de 30-40%. Principalii polifenoli din ceai sunt EGCG(epigalocatehingalate), epigalocatehin, epicatehin galate. Cercetatorii considera ca polifenolii au activitate anticanceroasa. Acest studiu recent confirma multiple alte studii epidemiologice, observationale, dar si cateva studii experimentale, efectuate chiar pe om. Astfel, in ianuarie 2006 a fost publicat in jurnalul a€˜Cercetarea Canceruluia€™ (Cancer Research) un studiu ce arata ca un extract din ceai verde forte bogat in catehine si polifenoli poate preveni aparitia cancerului de prostata, la indivizii cu risc inalt. Inainte de aparitia cancerului, in interiorul prostatei exista zone de cancer localizate (high-grade prostate intraepithelial neoplasia HG-PIN). 30% din oamenii ce prezinta la biopsia prostatei asemenea zone sunt diagnosticati intr-un an cu cancer de prostata. Cercetatorii au realizat un studiu dublu orb, randomizat, controlat cu placebo. 60 de voluntari cu HG-PIN au fost divizati aleator in doua grupuri. Un grup de 30 de barbati a primit extras de ceai verde, 3 capsule de 200mg (total 600mg) zilnic, cu o concentratie de 75% polifenoli, iar celalalt grup a primit placebo (substanta inerta) . Nici cercetatorii, nici subiectii nu stiau cine si ce primeste. La 1 an de la inceputul studiului,daca in grupul ce primise extractul de ceai a aparut doar 1 caz de cancer(deci 1/30 sau 3%), in grupul ce primise placebo au fost diagnosticate 9 cancere(deci 9/30 sau 30%), ceea ce arata puternica abilitate preventiva anticanceroasa a extractului de ceai verde.( Cancer Research 66, 1234-1240, January 15, 2006 Chemoprevention of Human Prostate Cancer by Oral Administration of Green Tea Catechins in Volunteers with High-Grade Prostate Intraepithelial Neoplasia: A Preliminary Report from a One-Year Proof-of-Principle Study) Alte studii au aratat ca ceaiul verde : 1) Poate preveni aparitia cancerului la san, protectia fiind dependenta de doza, dupa cum arata rezultatele unui studiu publicat in editia din mai 2007 a jurnalului a€˜Carcinogenezaa€™. Astfel, odata cu cresterea cantitatii de ceai verde consumata, scade riscul de cancer. Practic, la un consum de peste 500 de grame de ceai verde pe an ( 1 pliculet de ceai are 2 grame, deci echivalentul a 250 de pliculete pe an ) poate reduce riscul de cancer la san cu aproximativ 41%. (Carcinogenesis. 2007 May;28(5):1074-8. Epub 2006 Dec 20.Green tea and the prevention of breast cancer: a case-control study in Southeast China.) funze uscate de ceai grame / an 1-249 250-499 500-749 RR pentru cancer de san 0,87 0,68 0,59 2) Poate preveni aparitia cancerului la ovar - scaderea riscului de cancer de ovar cu 61% pentru consum zilnic de ceai si cu 77% in cazul unui consum zilnic, vreme de 30 de ani. Acestea au fost rezultatele unui studiu publicat in august 2002 in prestigiosul jurnal Epidemiologia Cancerului : Biomarkeri si Preventie. (Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002 Aug;11(8):713-8.Tea consumption and ovarian cancer risk: a case-control study in China.) 3) Poate mari timpul de supravietuire in cazul unui cancer ovarian, dupa cum arata un studiu publicat in noiembrie 2004 in Jurnalul International de Cancer. Cercetatorii au urmarit 254 de femei cu diagnostic de cancer ovarian vreme de 3 ani. Concluziile sunt uimitoare. In grupul de bautoare de ceai, dupa 3 ani 77,9% erau in viata (81 din 104), fata de doar 47,9% (67 din 140) in grupul femeilor care nu au consumat ceai. a€˜Timpul de supravietuire creste semnificativ si direct proportional cu cantitatea de ceai, precum si cu concentratia acestuiaa€™, arata expertii. (Int J Cancer. 2004 Nov 10;112(3):465-9.Green tea consumption enhances survival of epithelial ovarian cancer.) 4) Poate reduce riscul de cancer pulmonar la fumatori. 3-4 cupe de ceai verde consumate zilnic pe toata perioada cand individul este fumator ar putea reduce cu 30% riscul de cancer pulmonar, dupa cum arata un studiu publicat in martie 2007 in jurnalul a€˜Medicina Complementara si Alternativa Bazata pe Dovezia€™. (Evid Based Complement Alternat Med. 2007 March; 4(1): 17 - 22. Does the Consumption of Green Tea Reduce the Risk of Lung Cancer Among Smokers?) 5) Poate reduce riscul de cancer al cavitatii bucale, mai ales la femei, dupa cum arata un studiu japonez publicat pe 30 iunie 2007 in jurnalul a€˜Analele Epidemiologieia€™. Cercetatorii au constatat o scadere a riscului de cancer proportionala cu numarul de cani de ceai baute zilnic. Pentru mai mult de 5 cupe de ceai zilnic (echivalentul unui litru de ceai), riscul poate scadea cu 70%. (Ann Epidemiol. 2007 Jun 30; A Prospective Study of Green Tea Consumption and Oral Cancer Incidence in Japan.)   Explicatii : Continutul mare de polifenoli din ceaiul verde are o puternica si intensa activitate anticaneroasa. In special EGCG-ul (epigallocatechin-3-gallate) activeaza mai multe mecanisme ce lupta impotriva cancerului. El are abilitatea de a bloca formarea unor noi vase de sange ce hranesc tumora. Totodata, ceaiul verde scade expresia unor factori de crestere tumorala ( IGF-1 = factorul de crestere al insulinei, EGFR = receptorul factorului de crestere al epiteliului, VEGF = factorul de crestere al endoteliului vascular), a unor factori cu rol in metastazare (MMP - matrix metalo proteinaze - enzime produse de celulele canceroase ce dizolva matricea de colagen din jurul celulei, permitandu-i sa se miste liber in organism, uPA - urokinze cu rol similar metaloproteinazelor), dar si a numerosi factori proteici ce regleaza cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase (NFkB - factorul de transcriptie nuclear , PI3-K/Akt - protein kinazele 3 si respectiv 2 cu rol important in supravietuirea celulelor canceroase si proliferarea acestora, genele canceroase tip Ras/Raf/MAPK - cu rol in proliferarea celulelor canceroase si metastazare). (Front Biosci. 2007 Sep 1;12:4881-99. Green tea polyphenols: biology and therapeutic implications in cancer.) Ceaiul verde este cheia a€˜paradoxului asiatica€™. Locuitorii anumitor zone din Asia fumeaza mult, avand o rata foarte scazuta a bolii de inima si mai ales a unor cancere. Consumul mediu de ceai verde pe cap de locuitor in acele zone depaseste 1,2 litri zilnic. Cercetatorii de la Universitatea Yale au analizat peste 100 de studii clinice privind consumul de ceai verde, incercand sa explice acest a€˜paradoxa€™. Studiul lor, publicat in iunie 2006 in Jurnalul Colegiului American de Chirurgie arata ca, prin continutul lui bogat in polifenoli (in special EGCG), ceaiul verde poate preveni oxidarea colesterolului rau, lucru ce previne ateroscleroza si aparitia bolii de inima. Ceaiul verde actioneaza precum o aspirina si opreste formarea cheagurilor ce astupa vasele de sange. Scade astfel riscul de infarcte sau accidente vasculare. Produce relaxarea peretilor vaselor de sange, mentinand un nivel corespunzator al tensiunii arteriale. Totodata, protejeaza impotriva unor cancere ale tubului digestiv, imbunatateste functionarea ficatului, pancreasului, protejeaza pielea, este util in artrita si reumatism, poate preveni alergiile, este util in afectiuni inflamatorii,infectii bacteriene si virale. (Journal of the American College of Surgeons 202: 813-825 (May 2006) CONCLUZIE : Multiple dovezi experimentale si epidemiologice arata ca ceaiul verde poate fi util in prevenirea cancerelor. Rezultatele cele mai bune s-au obtinut in unele studii cu extract de ceai verde bogat in EGCG(epigalocatehingalate - un polifenol din ceaiul verde cu roluri antioxidante).Doi litri de ceai verde zilnic pot oferi protectie impotriva cancerului de colon, san, ovar, pulmonar sau prostata, reducand riscul cu peste 50%. Este recomandat sa consumati ceai verde chinezesc, preparat in casa, din pliculete sau frunze uscate.Unii polifenoli din ceai se pot distruge daca apa are peste 700C, de aceea, optim este sa fierbeti apa, apoi sa o lasati putin sa se raceasca, iar apoi sa adaugati ceaiul verde. Adaugarea de lamaie va mari continutul de polifenoli si antioxidanti, actionand sinergic pentru a preveni diverse probleme de sanatate. Zaharul diminueaza efectele benefice ale ceaiului, de aceea optim ar fi sa limitati consumul, sau cel mult sa indulciti ceaiul cu o cantitate mica de miere naturala.