Compania BAE Systems va incheia un contract de 20 de miliarde de lire sterline pentru 72 de avioane Eurofighter Typhoon pe care le va livra Arabiei Saudite, saptamina viitoare.



Guvernul britanic a trimis deja contractul pri
Compania BAE Systems va incheia un contract de 20 de miliarde de lire sterline pentru 72 de avioane Eurofighter Typhoon pe care le va livra Arabiei Saudite, saptamina viitoare.



Guvernul britanic a trimis deja contractul privind avioanele Typhoon regelui Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdul Aziz, in urma cu doua zile, scrie publicatia "The Times". Regele este asteptat sa semneze contractul saptamina viitoare, incheind, astfel, una dintre cele mai mari intelegeri de export a Marii Britanii. Finalizarea acordului va fi un succes si o usurare pentru firma britanica, cea mai mare din Europa din domeniul apararii, avind in vedere ca negocierile au fost aminate timp de un an din cauza unei anchete a Oficiului pentru Fraude Majore (SFO) referitoare la acest contract cu Arabia Saudita.

Contractul cu avioanele se va numi "al-salam" (pace), iar analistii militari spun ca va fi vital pentru relatiile militare cu sauditii. Anul trecut, sauditii au amenintat ca vor renunta la contract pina la finalizarea investigatiei SFO privind acuzatiile de coruptie referitoare la un alt contract al BAE Systems. Pe de alta parte insa, Riadul a avertizat ca va renunta la cooperarea in domeniul securitatii si combaterii terorismului daca SFO va avea acces la conturile bancare din Elvetia ale printilor sauditi. Ancheta a fost oprita de oficialii guvernamentali britanici, care au facut o vizita in Arabia Saudita, anul acesta, pentru a se asigura ca acordul va fi incheiat. Contractul va fi impartit in doua parti: 5 miliarde de lire sterline la inceput pentru avioane, alte 5 miliarde pentru armament si sisteme de lupta, iar ultimele 10 miliarde pentru asigurarea mentenantei aparatelor de zbor. BAE a inceput sa pregateasca operatiunea de livrare a avioanelor si angajeaza deja 4.600 de oameni in aceasta tara. Primele 24 de avioane vor fi fabricate in Warton, Lancashire, iar urmatoarele urmeaza sa fie asamblate in Arabia Saudita. Incheierea acestui foarte important contract ar putea deschide usa spre alte contracte ale BAE Systems in viitorul apropiat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.