Autobiografia lui Gunter Grass, "Decojind ceapa", cea mai controversata carte de memorialistica a ultimilor ani, a aparut saptamana aceasta in limba romana la Polirom. Cartea a trezit un sir de con­tro­verse anul treÂ
Autobiografia lui Gunter Grass, "Decojind ceapa", cea mai controversata carte de memorialistica a ultimilor ani, a aparut saptamana aceasta in limba romana la Polirom. Cartea a trezit un sir de con­tro­verse anul tre­cut, dupa ce castiga­to­rul Premiului Nobel pentru lite­ratura a marturisit ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in 1944, s-a inrolat voluntar in trupele Waffen-SS. Copilaria petrecuta intr-un apartament inghesuit din Danzig, bravada tineretii printre ruinele Germaniei de dupa razboi, foa­mea de alimente, de dragoste si de arta, precum si geneza celebru­lui sau ro­man "Toba de tinichea" sunt ca­teva coordonate ale autobiografiei scriitorului german. Gunter Grass a debutat in 1956 cu volumul de versuri "Avan­tajele gainilor-girueta". S-a afirmat ca prozator la o intru­nire a Gru­pului 47 cu romanul care il va con­sacra pe plan inter­na­tional: "Toba de tinichea" (1959), radiogra­fie a lumii si satira grotesca a epocii din perspectiva unui gnom tobosar. A mai scris, printre altele, roma­nele "Anestezie locala" (1969), "Cal­ca­nul" (1977).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.