Un proiect a carui mobilitate si fluiditate concureaza doar cu a apei se desfasoara in acest moment pe Dunare. Mai exact, Z-Boats-Modular Barges se afla zilele acestea la Novi Sad.     "M-am gandit ca un proiect care ar avea influenta
Un proiect a carui mobilitate si fluiditate concureaza doar cu a apei se desfasoara in acest moment pe Dunare. Mai exact, Z-Boats-Modular Barges se afla zilele acestea la Novi Sad.     "M-am gandit ca un proiect care ar avea influenta asupra formei barcii insesi ar fi o alternativa la alte proiecte legate de Dunare, dar care nu prea aveau de-a face cu fluviul in mod substantial. De aceea, una dintre regulile acestei calatorii pe care mi-am propus-o este sa folosesc doar materiale si obiecte pe care le gasesc, le cumpar sau mi se daruiesc in timpul calatoriei pe rau", ne-a declarat Rainer Prohaska, unul dintre initiatorii proiectului. Despre ce e vorba? Trei ambarcatiuni artizanale coboara de la Kreps (Austria) pana la Ruse (Bulgaria) schimbandu-si zilnic aspectul si compozitia, in functie de impresiile proaspete si de materialele descoperite la fata locului. "Culturile locale si oamenii pe care ii intalnim pe rau sunt principalele surse de inspiratie pentru proiectul nostru artistic." Modalitatea de asamblare a ambarcatiunii este foarte flexibila, tocmai pentru a permite aceasta evolutie zilnica a arhitecturii plutitoare. "Intreaga nava este o constructie modulara si cinetica. Folosesc doar cabluri si franghii pentru a lega materialele intre ele, astfel incat sa pot dezmembra constructia si sa o reconstruiesc."       Calatoria i-a permis artistului sa descopere Dunarea ca pe o sursa de variate stiluri de viata si ca liant al oamenilor care vietuiesc pe malurile ei: "Dunarea de dincoace de granitele Austriei este un areal special, locuit de oameni care sunt puternic conectati cu fluviul si cu resursele pe care el li le ofera. Spre deosebire de Austria, aici o multime de oameni folosesc fluviul ca o posibilitate de a trai, a munci si a se recrea. Cea mai mare descoperire este poate prietenia cu acesti oameni, caracterul lor prietenos. Fara ei nu ar fi fost la fel de agreabil, si barca nu ar fi aratat ca acum. Ce m-a surprins neplacut sunt granitele. Astazi, cand tarile din Europa incearca sa elimine frontierele, nu am avut sentimentul ca s-a schimbat foarte mult situtia: proceduri complicate la intrarea si iesirea dintr-o tara, posibilitati deficitare de a comunica dintr-o tara UE in alta (in special comunicarea online), reguli de navigare incompatibile de la o tara la alta". Materialul adunat pe parcursul calato-riei va fi expus in galerii de la Ruse, la Galeria Posibila (Bucu-resti), din Belgrad si la Kunsthalle Krems, in Austria. Proiectul este un asa-numit work in progress, un experiment artistic la care se lucreaza si care se face public pe masura ce avanseaza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.