Modelul german visat de Geoana a ajuns la cos. Mai precis, la cosul zilnic de consum. Daca liderul PSD afirmase acum cateva saptamani ca raspunsul la criza actuala ar fi clonarea modelului german, de coabitare a social-democratilor cu democratii, ac
Modelul german visat de Geoana a ajuns la cos. Mai precis, la cosul zilnic de consum. Daca liderul PSD afirmase acum cateva saptamani ca raspunsul la criza actuala ar fi clonarea modelului german, de coabitare a social-democratilor cu democratii, acum el a refuzat sa se mai refere la o asemenea posibilitate. Singurul model german la care mai viseaza acum Geoana este cel al pensiei minime garantate, corelata cu cosul zilnic de consum. La intalnirea de ieri cu pensionarii, liderul PSD a declarat ca miza motiunii de cenzura ar fi obtinerea garantiei ca in programul de guvernare se vor regasi temele sociale sustinute de social-democrati. Dupa ce marti Mircea Geoana sugera ca presedintele democratilor, Emil Boc, care refuzase categoric orice negocieri cu PSD, ar fi trebuit sa se consulte cu seful sau ierarhic, de la Cotroceni, ieri, la intalnirea cu pensionarii, Marian Vanghelie a ironizat relatia dintre Traian Basescu si PD, care ar fi „papusa gonflabila” a sefului statului. Tot ieri, dupa intalnirea cu Jose Durao Barroso presedintele Comisiei UE, Geoana a declarat ca, desi preferinta oficialului merge spre o majoritate stabila, politicianul portughez i ntelege demersul PSD privind motiunea.

Ieri, la intalnirea social-democratilor cu pensionarii, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca miza principala a introducerii motiunii de cenzura consta in introducerea in viitorul program de guvernare a temelor sociale legate de aceasta categorie sociala, inclusiv a Legii pensionarilor.

'Miza motiunii este legea pensiilor>>
Scopul principal al motiunii ar fi obtinerea garantiei ca in programul de guvernare temele sociale propuse de PSD, in special legea pensiilor, vor deveni litera de lege, a mai spus Geoana. De asemenea, presedintele PSD a refuzat sa faca referire la speculatiile declansate de declaratiile sale privind clonarea unui model politic german, ceea ce s-ar traduce intr-o alianta a social-democratilor cu democratii. Mircea Geoana a afirmat ca isi doreste aplicarea unui model german pentru solutionarea problemelor din Romania, dar la nivel social, nu politic. Modelul german la care s-a referit ieri Geoana este cel al pensiei minime garantate, corelata cu cosul zilnic de consum. Alte initiative care vor fi sustinute de social-democrati ar fi proiectele Legii pensiilor, Legii chiriasilor, dublarea numarului biletelor de tratament, introducerea TVA-ului diferentiat, asigurarea compensarii medicamentelor, alocarea de resurse pentru agricultori. Liderul social-democrat a mai atacat actualul Guvern de dreapta care, dupa ce ca a respins in 2006 programul social al PSD si-a mai si arogat „cu fatarnicie“ paternitatea proiectului de lege privind majorarea pensiilor.

Geoana a atacat si Cotroceniul, si Victoria
Geoana a condamnat deopotriva Cotroceniul si Palatul Victoria pentru ezitatea acestor lideri, sustinatori ai unei politici neoliberale cinice, de a imbunatati situatia pensionarilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.