Simpla enumerare a semisferelor cenusii care si-au pus degetul mare pe ordinele ministeriale si care, an de an, au bulversat scoala spune totul. Toate partidele au avut personalitatile lor marcante. PSD a beneficiat de profunda perplexitate a lui Mai
Simpla enumerare a semisferelor cenusii care si-au pus degetul mare pe ordinele ministeriale si care, an de an, au bulversat scoala spune totul. Toate partidele au avut personalitatile lor marcante. PSD a beneficiat de profunda perplexitate a lui Maior sau Abramburica (ce poti sa ceri de la un partid proaspat absolvent de UTC?). Conventia a apelat la baietii care-i cumparau tigari lui Coposu. Emil Constantinescu nu a fost singurul profesor iute de picior, se mai ducea si Petrescu. Marga a reusit doar sa incurce Romania cu Europa, si asta l-a costat. A revenit la putere, in 2005, scoala ardeleneasca, capete de lance Hardau si Miclea. Si pentru ca nu se rupea, a mai venit un moldovean, Adomnitei. Doar Hancu si Mama Omida ne-au lipsit in tot acest amar de vreme.
In fiecare din acesti ani, aceste personalitati au tampit copii cu experimentele lor flamboaiante. La fel ca in desenele animate, micii dascali piromani au testat tot ceea ce putea fi testat. (S-au jucat cu artificii in jurul aragazului, au facut baita cu prajitorul de paine, si-au bagat degetele din nas in priza, si-au facut freza cu neonul, si cate alte ghiumbuslucuri). Dar nu pe ei. Pe noi. Au incercat intai pe copii, ei sunt mai sensibili. Apoi pe parinti, ei au pielea mai groasa.
Cum ajungeai cu progenitura in fata gradinitei, cum te trimitea portarul drept in acordul de la Bologna, unde are el o matusa. De la scoala, fix la facultate te indruma feroce o femeie de serviciu cititoare de tabloid, invidioasa pe matusa portarului: "Bai, fraiere, anul asta nu se mai da! Tu nu citesti? "Ce, unde?". "Intra dom'le pe site, si te lamuresti matale". "Da' cu asta mic ce fac?". "Nene, te descurci matale, daca nu intra pe alt site, fica-mea asa a ajuns in Spania".
Umbli cu plodul din site-n site, din scoala-n scoala, pana ti se face si tie urat de atata invatatura. Azi cu examen, maine fara examen. Generala este optional-obligatorie. Liceul dureaza intre trei ani si/sau deloc, si nu strica la facultate. A trait un vanzator de inghetata in Turnu-Severin, Moni al batran, Allah sa-l odihneasca. "Iar venisi, bre? Azi e cu bani, maine e fara bani". "Ia nea Moni 50 de bani, dar da-mi-o si pe aia de maine, gratis". Mi-a dat, si nu numai pe aia.
Ultima pozna a Domnitei, ultimul, dar sigur nu cel din urma inventator, a fost ordinul dat la miezul noptii 31 august-1 septembrie. In ultima zi in care actuala Lege a invatamantului ii mai permitea sa faca modificari la examenele de anul viitor, ministrul Educatiei a eliminat Testele Nationale. Adomnitei isi anuntase, de altfel, decizia inca din luna iunie. Dar saptamana trecuta el a declarat chiar, pe un ton ultimativ: "Cat voi fi eu ministru, nu vor mai fi Teste Nationale!". I s-a parut lui potrivit.
Si cum nu i s-a parut indeajuns, i-a chemat ieri, in pragul anului scolar pe prefecti, primari si inspectori sa-i dea raportul reparatilor si investitiilor, in general, in scolile din Romania. "Dezastru, dom' ministru, sa traiti! De unde sa stim noi ce sa facem cu banii, ce stim noi de licitatii si alte daravele, pai noi suntem liberali ca dvs?" Aici sunt doua categorii de ticalosi. Aia din teritoriu, care nu inteleg de ce le dai bani, daca nu pot sa-si faca vila pe numele soacrei, si prescolarii din Guvern care asteapta va vina iarna ca sa priceapa ca le fura PSD lemnele.
Pe jucariile chinezesti vandute pe piata europeana este specificat: nu sunt fabricate de copii. Propun si eu: aceasta scoala nu a fost testata pe copii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.