Rompetrol va construi pana in august 2008 un terminal marin pentru transportul titeiului de la Baku, cu o capacitate de 12 milioane de tone, a declarat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. Potrivit acestuia, in conditiile in care compania KazMunaiG
Rompetrol va construi pana in august 2008 un terminal marin pentru transportul titeiului de la Baku, cu o capacitate de 12 milioane de tone, a declarat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. Potrivit acestuia, in conditiile in care compania KazMunaiGas detine controlul asupra terminalului din Baku, aceasta ruta (Baku-Midia) poate fi esentiala pentru Romania. Patriciu a mai spus ca fluxurile financiare pe care le vor dezvolta aceste trasee vor fi folosite pentru extindere. Investitia pentru terminalul de la Midia se ridica la circa 90 de milioane de dolari. Totodata, Rompetrol urmareste achizitii in statele riverane Marii Negre si Marii Mediterane, strategia de investitii pentru dezvoltarea grupului fiind una agresiva, a declarat joi presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. "Sunt decis sa investesc in continuare in petrol, iar grupul Rompetrol va investi extrem de agresiv in cresterea companiei, prin extinderea in Balcani, unde vom concura cu OMV la privatizarea companiei NIS din Serbia si ii vom bate, pentru ca este mai important pentru noi decat pentru ei, deci vom da un pret mai mare", a afirmat Patriciu la o conferinta pe teme energetice. El a adaugat ca Rompetrol vizeaza achizitii si detinerea unor cote de piata "mici, dar semnificative", in toate tarile riverane Marii Negre sau Marii Mediterane. "Cred ca sigla Rompetrol va sta pe multe sedii in capitale europene in urmatorii doi-trei ani", a spus Patriciu. De altfel, Patriciu a afirmat ca in 2008 va fi finalizat un terminal marin, cu o capacitate initiala de stocare de 12 milioane de tone, la opt kilometri in largul Marii Negre, aproape de Petromidia. Investitia este estimata la 90 de milioane de dolari. La sfarsitul lunii august, firma Rompetrol Holding, din Elvetia, controlata de Patriciu, a vandut companiei de stat KazMunaiGas din Kazahstan o participatie de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda. Grupul a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari. Patriciu a mai spus ca tranzactia a fost motivata, printre altele, de faptul ca Rompetrol nu detine capacitati de productie, spre diferenta de KazMunaiGas, iar compania din Kazahstan are si un terminal petrolier la Batumi. Compania KazMunaiGas din Kazahstan a semnat cu Rompetrol Holding Olanda un contract de preluare pentru 75% din actiunile companiei The Rompetrol Group NV. Agentia de rating Fitch a apreciat ca valoarea preluarii a fost de 2,15 miliarde de dolari, in conditiile in care valoarea de piata a Grupului Rompetrol in cadrul tranzactiei a fost de 3,6 miliarde de dolari. O parte din banii pe care omul de afaceri Dinu Patriciu i-a obtinut din tranzactia cu compania KazMunaiGas din Kazahstan au fost deja incasati, diferenta urmand sa intre in proprietatea presedintelui Rompetrol Group dupa avizul Comisiei Europene. "O parte din bani s-au incasat, iar restul va fi transferat dupa primirea avizului Comisiei Europene, estimat sa fie acordat in intervalul cuprins intre 45 si 60 de zile", a declarat Patriciu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.