Sase oameni au murit si unul a fost dat disparut in urma inundatiilor puternice din ultimele zile. Ploile abundente au facut prapad in mai multe judete ale tarii. Premierul spunea ieri ca pagubele sunt mai mari decat ne putem imagina. In urma viitur
Sase oameni au murit si unul a fost dat disparut in urma inundatiilor puternice din ultimele zile. Ploile abundente au facut prapad in mai multe judete ale tarii. Premierul spunea ieri ca pagubele sunt mai mari decat ne putem imagina. In urma viiturilor, 43 de localitati au fost inundate, iar peste 600 de case distruse in totalitate. De asemenea, din cauza furtunii, peste 250 de localitati au ramas fara curent electric, iar cateva sute de persoane au fost evacuate.

Cea mai grava situatie s-a inregistrat in municipiul Tecuci, judetul Galati, unde doua persoane si-au pierdut viata in urma inundatiilor. Potrivit prefectului de Galati, Mihai Capra este vorba despre o batrana in varsta de 74 de ani, care a fost gasita sub daramaturile casei si de o alta persoana de 83 de ani, care ar fi fost luata de viitura. Ultimul bilant, arata ieri, ca au fost inundate case de pe o suta de strazi, peste o suta de persoane au ramas izolate, iar 150 de oameni din zona industriala a orasului au fost evacuati. In aval de confluenta paraului Tecucel cu raul Barlad, apa a trecut peste dig, punand in per icol locuintele din cartierul zona industriala, astfel ca 150 de persoane au fost evacuate in cursul noptii de miercuri spre joi. Majoritatea au dormit la rude, iar altii au fost cazati la primarie si la Spitalul Municipal. De asemenea, din cursul noptii municipiul Tecuci a ramas fara alimentare cu energie electrica.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost prezent, ieri, la Tecuci, considerand ca este mai important sa se afle acolo, unde oamenii au nevoie de ajutorul Guvernului decat la Sibiu. Intrebat de ziaristi daca este nemultumit, Tariceanu a raspuns ca este nemultumit „de anumite lucruri“ pe care le va detalia ulterior.

'Situatia este proasta>>
Dupa ce a inspectat cateva cartiere din Tecuci grav afectate de inundatii, premierul a anuntat ca in zona vor fi trimise forte suplimentare ale Armatei si Jandarmeriei pentru a-i ajuta pe oameni sa scoata apa din case si sa-si salveze bunurile ramase. Tariceanu a apreciat ca „situatia este prosta“. De asemenea, primul-ministru s-a aratat nemultumit de faptul ca politistii din Galati si Vaslui nu au intervenit in zona Garii Berheci, unde s-au creat blocaje in trafic. Primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstein, a declarat ca aproximativ 600 de locuinte din oras au fost afectate de inundatii, iar pe 20 de strazi covorul asfaltic a fost complet distrus. In cursul noptii de miercuri spre joi, 300 de persoane au fost evacuate din case. Aproximativ 60 dintre acestea au fost cazate la primarie, unde le-a fost asigurata hrana, iar restul au fost duse la rude.
Traficul feroviar pe ruta Tecuci-Galati este restrictionat, dupa ce raul Barlad a afectat, in ultimele ore, piciorul podului de cale ferata situat intre localitatile galatene Draganesti si Malu Alb, punand in pericol siguranta traficului feroviar. Potrivit Centrul Infotrafic al Politiei romane, ieri s-a circulat pe un singur fir, in ambele sensuri, cu impunerea limitei de viteza de 5 kilometri la ora.

Ucisi de trasnet
Si in judetul Vrancea inundatiile au facut prapad. Trei persoane au murit, doi vranceni fiind trasniti. O femeie a disparut in apele raului Zabrauti, 138 de case au fost inundate, iar mai multe drumuri si poduri au fost distruse de precipitatiile care au depasit si 148 litri/mp. Peste 1.200 de gospodarii din comuna Fitionesti erau izolate miercuri seara dupa ce legaturile rutiere au fost afectate. Un tanar de 15 ani din comuna Movilita si o batrana de 62 de ani din comuna Poiana Cristei au murit dupa ce au fost loviti de trasnet. Ionut Melinte, tanarul de 15 ani, se afla cu oile pe camp cand a fost lovit de o descarcare electrica. Baiatul a decedat pe loc, aceeasi soarta avand-o si cele 20 de oi pe care le ingrijea. Parintii copilului au declarat ca acesta mai avea doar doua zile de muncit la stana. “Toata vara a muncit ca sa faca rost de bani pentru a merge la scoala. Spunea ca trebuie sa-si ia haine, dar acum trebuie sa gasim noi bani pentru inmormantare. Nu stiu ce o sa ne facem pentru ca nu avem nici paine ca sa punem pe masa”, a spus Mariana Melinte, mama baiatului. Tot din cauza trasnetului si-a pierdut viata miercuri seara si Victoria Istrate, 62 de ani. Femeia isi pazea vaca pe islaz cand a fost lovita de trasnet. In comuna Movilita, sotii Maria si Ion Vlad au disparut miercuri dupa-amiaza inghititi de apele involburate ale raului Zabrauti. Batrani incercau sa treaca raul intr-o caruta cand au fost luati de ape. Daca batranul a fost gasit seara in stare de inconstienta, trupul femeii nu a fost gasit de pompieri nici pana astazi.

Sute de case inundate
Ploile de miercuri au produs dezastre mai ales in localitatile din zona de nord-vest al judetului Vrancea. 138 de case au fost inundate si 45 de anexe gospodaresti au avut de suferit in localitatile: Corbita, Boghesti, Fitionesti, Movilita si Adjud. Cele mai abundente precipitatii s-au inregistrat in zona Tanasoaia, unde statiile hidrologice au masurat chiar 148,8 litri/mp. In timpul ce la Adjuncul Vechi au fost 105 litri/mp. Totodata, sute de locuinte din localitatile Adjud, Marasesti, Movilita, Ruginesti, Straoane, Pufesti, Corbita. Boghesti, Tanasoaia, Paunesti si Fitionesti au fost inundate. In municipiul Focsani au fost inundate mai multe subsoluri ale unor institutii publice, printre care Directia Sanitar-Veterinara si Directia Finantelor Publice. Tot in Focsani au fost inundate subsolurile a doua scoli. Furtunile puternice au mai afectate noua retele electrice si 17 posturi de transformare.

Batrån luat de ape
Si in judetul Vaslui ploile abundente din ultimele zile au facut ravagii. Un numar de 173 de case au fost inundate, iar 72 de localitati au ramas nealimentate cu energie electrica. Cele mai multe gospodarii afectate au fost in municipiul Barlad, unde 84 de locuinte din cartierele Munteni si Podeni au fost inundate. Un batran in varsta de 80 de ani din localitatea vasluiana Ivesti, grav afectata de viituri, care fusese dat disparut, de catre rude a fost gasit mort, ieri dupa amiaza, acop.erit de noroi Potrivit politistilor vasluieni, Ion Stanciu a plecat de acasa miercuri dupa-amiaza, in jurul orei 17.00, cu bicicleta, pentru a duce de mancare paznicilor pe care ii avea la vie, undeva la periferia satului.
La acea ora, in zona Ivesti au avut loc doua viituri puternice, una dintre ipoteze fiind aceea ca barbatul ar fi fost luat de ape. Ploile abundente au inundat alte 14 gospodarii in Grivita si zece in Bacani. In Pogonesti au fost afectate cinci locuinte, iar autoritatile au dispus evacuarea a zece persoane. La Ivesti furtuna a spulberat acoperisul de pe primarie si caminul cultural, apa patrunzand in toate birourile celor doua institutii. Locuitorii din Barlad au ramas fara apa potabila la robinete, ieri dimineata, dupa ce statiile de pompare ale celor doua surse de alimentare cu apa a orasului au fost afectate de furtuna si ploile torentiale. Totodata, sediul Agentiei Locale de Ocupare a Fortei de Munca (ALOFM) a fost avariat in urma furtunilor, activitatea desfasurandu-se in conditii dificile. In judetul Vaslui, circulatia este inchisa pe DE 581 la Tutova, la kilometrul 153. Apa de pe carosabil se intinde pe o distanta de 150 de metri, avand nivelul de aproximativ 40 de centimetri. Politia Rutiera Vaslui recomanda conducatorilor de autoturisme sa evite acest traseu.

Doua trenuri au ramas blocate


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.