Se intrevede o iarna mai grea, drept care stocurile de combustibili vor fi mai mari decat anul trecut, a declarat Varujan Vosganian, ministerul economiei si finantelor. Consumul de energie termica va creste cu 23% fata de iarna trecuta, iar consumul
Se intrevede o iarna mai grea, drept care stocurile de combustibili vor fi mai mari decat anul trecut, a declarat Varujan Vosganian, ministerul economiei si finantelor. Consumul de energie termica va creste cu 23% fata de iarna trecuta, iar consumul de energie electrica va fi mai mare cu aproximativ 5,6%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform estimarilor facute de Guvern. Totusi, necesarul de resurse energetice pentru iarna va fi asigurat, chiar si in conditii climaterice severe, spune Vosganian.

„In perioada 1 octombrie 2007 - 31 martie 2008 ar putea exista fenomene climatice mai severe fata de anul trecut, insa stocurile de combustibil vor fi acoperite de producatorii de energie“, a declarat, ieri, ministrul economiei, Varujan Vosganian. „Fata de anul trecut, cand stocurile de carbune erau de 50-60% din nivelurile normale, acum, acestea sunt la nivel normal. Acum suntem mult mai bine pregatiti. Suntem optimisti ca vom reusi sa asiguram necesarul de enegie“, a afirmat oficialul MEF. El explica situatia mai buna a stocurilor prin faptul ca pe perioada verii a fost folosite mai multa pacura si gaz . Totodata, prin mecanismul de tranzactionare a electricitatii intre producatorii termo, hidro si nucleari, s-a reusit mentinerea preturilor la energie la acelasi nivel. Vosganian a adaugat ca, la Cernavoda, debitul Dunarii este mai mare ca anul trecut, cand a fost oprit Reactorul 1, insa in luna octombrie ar putea aparea unele probleme, dupa intrarea in exploatare comerciala a grupului 2 al centralei nucleare.

Stocurile de combustibili vor costa 4,3 miliarde de lei
Combustibilii din aceasta iarna vor costa 4,3 miliarde de lei, suma depasind cu 4,2% costul din sezonul rece 2006-2007. Cea mai mare parte a fondurilor, 4 miliarde de lei, va fi acoperita din sursele proprii ale producatorilor de energie electrica si termica aflati in coordonarea unor institutii de stat, conform programului de iarna in sectorul energetic, aprobat de Guvern prin hotarare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.