Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, este favorabil asumarii de catre NATO a rolului de protejare a infrastructurii energetice, inclusiv a navelor care transporta petrol si a centralelor nucleare, relateaza Financial
Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, este favorabil asumarii de catre NATO a rolului de protejare a infrastructurii energetice, inclusiv a navelor care transporta petrol si a centralelor nucleare, relateaza Financial Times. Intr-un discurs rostit la Londra, Jaap de Hoop Scheffer a explicat ca NATO isi poate asuma un astfel de rol in cazul in care exista amenintari specifice la adresa securitatii energetice. Liderii NATO au acceptat deja operatiuni in afara spatiului Aliantei, de genul misiunii care are loc in prezent in Afganistan. Propunerea lui Scheffer ar marca o extindere suplimentara a responsabilitatilor. Un acord privind conturarea unui rol clar este asteptat in cursul summitului care se va desfasura la Bucuresti in primavara. Sefii de stat si de guvern din statele membre NATO, care se vor reuni la Riga in noiembrie, au fost de acord sa dezbata modalitatile de asigurare a securitatii energetice. Secretarul general a folosit sintagma „oleoducte virtuale“ pentru a se referi la navele care transporta petrol sau gaze naturale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.