Numarul consumatorilor de droguri din Romania care sunt infestati cu virusul hepatitei de tip C este peste media europeana, estimandu-se ca aproximativ 60 la suta din ei sufera de aceasta boala. Un raport al Agentiei Nationale Antidrog (ANA) arat

Numarul consumatorilor de droguri din Romania care sunt infestati cu virusul hepatitei de tip C este peste media europeana, estimandu-se ca aproximativ 60 la suta din ei sufera de aceasta boala. Un raport al Agentiei Nationale Antidrog (ANA) arata ca, in randul dependentilor de stupefiante, hepatita de tip C este mascata de virusul HIV.

Conform estimarilor specialistilor, numarul persoanelor infectate cu hepatita virala C ca urmare a consumului de droguri situeaza Romania peste media cazurilor inregistrate in Europa. Tratamentul pentru o singura persoana costa aproximativ 100 de mii de euro. In tara noastra exista aproximativ un milion de persoane infectate cu hepatita virala C.

Deocamdata nu exista date exacte despre numarul total de consumatori sau despre persoanele care au boli infectioase asociate consumului de stupefiante. Unul dintre motive este lipsa unei institutii cu atributii clare si responsabilitati de coordonare pentru intreg sistemul de supraveghere a bolilor transmisibile. In principiu, spun reprezentantii ANA, dependentii de stupefiante sunt adusi la spitale mai mult cu forta de catre familie. Din punctul de vedere al imbolnavirilor cu SIDA si hepatita virala B, romanii se situeaza sub media europeana.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.