Cum se stie din batrani ca in orice rau exista si un bine, mania teroristilor in Statele Unite are si efecte pozitive, cel putin in plan stiintific.

AXA NU SE DEZMINTE! Sensibil la palpaielile belicoase ale atletului mondial in lupta impotriva terorismului, vicleanul Albion si-a incordat industria farmaceutica, a secat Atlanticua€™ dintr-o sorbire si-a prezentat FDA (U.S. Food and Drug Administration) primul vaccin impotriva variolei din 1931 incoace.

Astfel, compania farmaceutica Acambis din Cambridge, dupa numeroase teste clinice efectuate de la inceputul anului, a dat zilele trecute un comunicat optimist cu privire la noul produs, denumit ACAM2000. Subliniind in principal eficienta crescuta a acestui vaccin, FDA afirma ca "este gandit ca o modalitate eficienta de protectie in cazul unui atac biologic". Dupa parerea carcotasilor de profesie, insa, adevaratul atac biologic l-au lansat, si inca demult, companiile de produse alimentare, dovada vie fiind cei peste 30 % din americani care sufera de obezitate.

Terorismului biologic ocupa insa un loc de frunte intre sperietorile zgaltaite de jandarmul planetar. Si nu de azi, de ieri, ci inca din anii a€™80 si presupusele scrisorele continand antrax. Asa ca 10 milioane de doze au fusesera deja de anul trecut comandate de guvern contra modicei sume de 30 de milioane de dolari, autoritatile anuntand compania britanica drept furnizorul principal de agent antiviral.


ISTORIE CU BUBE. Anul 43o i.e.n., aduce in Athena una dintre primele epidemii cunoscute de vaiola ce a ucis doua treimi din populatia orasului-stat. Cunoscute ca molima lui Antoniu si molima lui Ciprian, doua valuri succesive traverseaza, intre 165-180 si 251-266 Imperiul Roman. Ajunsa in India in jurul anului 400, apar aici si primele forme rudimentare de vaccinare, prin asa numita inoculare. Fie puroiul adunat din basicile celor bolnavi era aplicat pe pielea zgariata pana la sangerare, fie cojile macinate intr-o pudra fina erau inhalate. Cel inoculat facea o forma usoara de variola, dobandind apoi imunitatea. Aceasta ultima practica a fost preluata ulterior si de chinezi si, desi exista totusi o rata a mortalitatii de pana la 2 %, metoda a rezistat pana tarziu in evul mediu.

Ludovic al XV-lea i-a urmat strabunicului sau pe tronul Frantei dupa ce acesta, dar si ceilalti succesori, au cazut secerati de variola. Washington si-a inoculat intreaga armata in timpul epidemiei din 1777 prin aceeasi metoda datand deja de 1000 de ani. Regina Elisabeta I a Angliei i-a supravietuit, dar a pastrat toata viata semnele bolii pe chip. La fel si Abraham Lincoln. Stalin isi dadea fotografiile la retusat pentru a nu-si arata cicatricile. Dar cumplita maladie a ramas in istorie mai ales datorita faptului ca, adusa de spanioli, a contribuit din plin, alaturi de varsatul de vant, la caderea imperiului incas, ucigand circa 90 % (!) din populatia Lumii Noi.


TEMERI NOI. Variola este considerata astazi eradicata, ultima victima fiind, se presupune, o femeie din Somalia in 1977. A revenit insa in atentia autoritatilor odata cu episodul 9/11 si cu un nou val de scrisori continind spori de antrax din 2001. Iar faptul se datoreaza, paradoxal sau nu, destramarii imperiului sovietic si a "impartirii" intre noile state independente, laolalta cu arsenalul nuclear, al centrelor de cercetare. Astfel, strategii unchiului Sam presupun ca este doar o chestiune de timp pana ce virusul, conservat de unele laboratoare ex-sovietice, sa apara pe piata neagra. Asta daca nu cumva state aratate deja cu degetul de SUA, ca Iranul sau Coreea de Nord, le-o iau inainte.

"Acordarea licentiei vacinului ACAM2000, ne face sa fim mult mai pregatiti ca natiune in unei amenintari biologice", afirma astfel contra-amiralul W. Craig Vanderwagen, secretarul general al biroului "Preparedness and Response", celula de criza permanenta a autoritatilor americane, in acelasi ton panicard al ultimului deceniu american.
Ma sperii, deci exist!