Au trecut sapte ani de cand liderul de sindicat de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu, a fost asasinat la iesirea din scara blocului in care locuia. Unul dintre vinovatii gasiti de autoritatile romane, cetateanul ceh Frantisek Priplata, nu poate fi intem
Au trecut sapte ani de cand liderul de sindicat de la Tepro Iasi, Virgil Sahleanu, a fost asasinat la iesirea din scara blocului in care locuia. Unul dintre vinovatii gasiti de autoritatile romane, cetateanul ceh Frantisek Priplata, nu poate fi intemnitat, deoarece Tribunalul Regional din Brno a decis ca Republica Ceha sa nu il extradeze. Intre timp a inceput un nou proces, in care Priplata este acuzat de trecerea frauduloasa a frontierei.


In dimineata zilei de 7 septembrie 2000, Virgil Sahleanu a fost injunghiat mortal de Claudiu Irinel Bahna si Ioan Tofan. Criminalii au sustinut ca l-au ucis pe Sahleanu la comanda, pentru o suma mare de bani, promisa de mai multe persoane incomodate de liderul de sindicat. Printre cei care au platit pentru capul lui Sahleanu se afla si Frantisek Priplata, sustin cei doi asasini. Dupa cinci ani de la asasinat, cetateanul ceh Frantisek Priplata a fost condamnat de Inalta Curte de Justitie si Casatie la opt ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, in dosarul privind uciderea liderului sindical Virgil Sahleanu de la Tepro Iasi. Imediat dupa ce a aflat verdictul, Frantisek Priplata a stat ascuns, iar la data de 28 iunie 2005 a fugit din Romania in Cehia. Acesta a acordat in luna februarie un interviu in exclusivitate Jurnalului National, in care povestea cu lux de amanunte cum a reusit sa treaca granita deghizat in "vagabond". "Eu am mers normal. Daca ma opreau (n.r. - vamesii), nu stiu daca era legal sau ilegal. Aveam actele la mine, nimeni nu mi le-a cerut. Eu am plecat de acolo (n.r. - din Romania) foarte simplu, foarte usor. Eram imbracat ca un vagabond. Am iesit ca si cum as fi fost angajatul vamii. Aveam o caciula verde. Eram imbracat groaznic. Aveam niste blugi vechi, nespalati. O haina albastru spre verde veche. Nu imi facusem dus de cateva zile. Eram nebarbierit", ne-a declarat Frantisek Priplata. Acum, procurorii din Oradea l-au trimis din nou in judecata pe Frantisek Priplata pentru trecerea ilegala a frontierei de stat a Romaniei in Ungaria. Un nou termen de judecata va avea loc la data de 29 septembrie 2007.


ASCUNZATOAREA. Inalta Curte de Justitie si Casatie l-a condamnat pe Frantisek Priplata, la data de 2 iunie 2005, la opt ani de inchisoare. Imediat cum a aflat verdictul, Frantisek Priplata a disparut. Tribunalul Satu-Mare a emis mandatul de executare a pedepsei, mandat care nu a fost pus in aplicare, deoarece Priplata nu a fost de gasit.
S-a ascuns aproximativ o luna, apoi a fugit din Romania. In timp ce politistii il cautau, Priplata s-a ascuns la sediul firmei lui, Ibarom Import-Export SRL, din Oradea. Tibor Csaba Szabo, angajat ca tamplar-tapiter la firma Ibarom, declara in 2005 ca: "Frantisek Priplata a locuit in ultima perioada in incinta firmei, intrucat acolo este si un apartament, iar in propietate avea si un autoturism marca Mercedes, inmatriculat cu numere cehe, si arat ca in acea dimineata cand eu nu l-am mai gasit in incinta firmei, nu mai era nici autoturismul si cred ca a plecat cu acel autoturism". Un alt martor, Ioan Conevalic, declara la parchet in acelasi an ca: "In cursul lunii iunie 2005 a constatat ca invinuitul Priplata Frantisek s-a mutat la sediul firmei, unde statea ascuns, si ca invinuitului ii era teama ca va fi ridicat de organele de politie".


CAUTARI. Politistii au incercat sa dea de urma lui Priplata, dar fara succes. In rechizitoriu se specifica faptul ca: "Organele de politie au procedat la cautarea condamnatului in vederea punerii in aplicare a mandatului de executare a pedepsei inchisorii. Invinuitul nu a fost gasit la resedinta sa declarata din Romania". La data de 15 iunie 2005 , Priplata a fost dat in consemn la frontiera, iar 15 zile mai tarziu a fost dat in urmarire generala si in consemn la toate punctele de frontiera. Dar se pare ca Priplata a fost cu un pas inaintea autoritatilor romane pentru ca a parasit tara la 28 iunie. O luna mai tarziu Priplata avea sa participe la o prezentare de moda organizata cu ocazia "festivalului usturoiului" din localitatea Buchlovice, din Cehia.


DEMERSURI. Autoritatile romane au incercat in repetate randuri sa obtina extradarea lui Frantisek Priplata, pentru ca acesta sa execute pedeapsa de opt ani de inchisoare. La data de 18 august 2005, Ministerul Justitiei a transmis autoritatilor cehe cererea de extradare formulata de Curtea de Apel Oradea in privinta lui Priplata. Tribunalul Regional din Brno a decis la sfarsitul anului 2005 sa nu il extradeze pe Frantisek Priplata. Astfel, primul demers al autoritatilor romane s-a soldat cu un esec, deoarece Romania inca nu era membru al Uniunii Europene, dar si din cauza ca Republica Ceha nu isi extradeaza cetatenii, conform Codului Penal ceh. In schimb, era posibila numai extradarea catre o tara a Uniunii Europene in baza unui mandat de arestare european. O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, procedurile "clasice" de extradare au fost inlocuite cu procedura de aplicare a deciziei cadru 584/JAI privind mandatul de arestare european. Pentru a mai indeplini inca o formalitate, Tribunalul Satu-Mare a emis mandatul de arestare european la data de 24 ianuarie 2006. Degeaba. Pentru ca Cehia a formulat o declaratie potrivit careia "acest stat aplica procedura de predare in baza unui mandat european de arestare numai pentru fapte savarsite dupa data de 1 noiembrie 2004". O solutie in cazul lui Frantisek Priplata ar fi ca autoritatile romane sa predea dosarul autoritatilor din Cehia pentru a il rejudeca. "Numai in situatia nedorita in care autoritatile judiciare cehe nu ar recunoaste hotararea definitiva pronuntata de instanta romana si, pe cale de consecinta, ar respinge cererea de preluare a executarii pedepsei, s-ar pune problema ca autoritatile romane sa transfere procedura penala catre autoritatile cehe, pentru a fi judecat din nou in Republica Ceha, pentru aceleasi fapte pentru care a fost condamnat de instanta suprema romana", a declarat Alexandru Muraru, consilier personal al ministrului Justitiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.