PULSUL MEDICINEI
Boala ovarelor polichistice se intalneste tot mai des. Sef de lucrari dr Anca Simionescu, medic primar ginecolog la Maternitatea Filantropia, explica ce suferinte apar din cauza ovarelor polichistice.

Ciclul menstrual este neregulat, mai rar, chiar o data la 6 luni si uneori in cantitati prea mici. Femeile cu ovarele polichistice sunt de cele mai multe ori obeze, cu o pilozitate prea mare, deci cu par pe maini, pe fata si uneori pe restul corpului.

Boala produce si o acnee cu multe cosuri pe fata si pe trunchi. Aceasta boala porneste de la un dezechilibru in balanta hormonala, existand prea multi hormoni androgeni, adica barbatesti.

Exista doua tinte vizate de tratament, mai intai dorindu-se aducerea ciclului menstrual in parametrii normali, cu menstre in fiecare luna si in cantitati firesti. Aceasta terapie se face cu hormoni din cutie. Pentru a ajuta femeia sa ramana gravida se impune o interventie cirurgicala. Exista metoda operatiei cu bisturiu, prin care se taie o parte din ovar cu chisturi pentru a-l aduce la dimensiuni si constitutie normale.