Miliardarul american de origine maghiara George Soros este impotriva proiectului Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), desi detine indirect actiuni la compania miniera.

Soros detine parti sociale la compania Newmont care este, la randul e
Miliardarul american de origine maghiara George Soros este impotriva proiectului Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), desi detine indirect actiuni la compania miniera.

Soros detine parti sociale la compania Newmont care este, la randul ei, "partener junior" al firmei romano-canadiane care vrea sa exploateze aurul din localitatea din Apuseni.

George Soros i-a scris presedintelui companiei, Wayne Murdy, o scrisoare in care-si exprima "cateva ingrijorari" privind asocierea dintre Newmont si Gabriel Resources in proiectul minier de la Rosia Montana, recomandand "atentie" in acest parteneriat. Documentul, datat 17 aprilie 2007 si semnat de Soros, a fost prezentat, in copie, jurnalistilor prezenti ieri la Bucuresti la o conferinta de presa a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), companie mixta romano-canadiana in care Newmont este "partener junior".


ARGUMENTELE LUI SOROS. In documentul adresat de Soros lui Murdy, miliardarul american vorbeste despre "controversele" pe care proiectul le-a nascut in zona.

"Printre oponentii proiectului se numara acum parlamentari romani si maghiari, elemente din guvernele ambelor tari, Academia Romana, institutii culturale si stiintifice romanesti si ale Uniunii Europene si o serie de organizatii non-guvernamentale", scrie Soros in documentul adresat directorului Newmont Mining.


In continuare, Soros ii prezinta lui Murdy, pe scurt, toate actiunile demarate de opozantii proiectului. Miliardarul vorbeste despre contextul politic romanesc, despre opozitia statului maghiar si despre actiunile unor parlamentari romani care incearca sa promoveze o lege impotriva folosirii cianurii in Romania, lege care "ar omori" proiectul minier pe care RMGC intentioneaza sa-l dezvolte in Apuseni. Soros vorbeste chiar si despre actiunile organizatiilor romanesti pe care le sprijina financiar si care se numara printre cei mai vocali oponenti ai proiectului.

Dupa ce ii prezinta lui Murdy o schita asupra situatiei proiectului minier, Soros scrie ca, in lumina celor prezentate, este "de datoria" sa sa-l sfatuiasca pe acesta sa judece "atent orice implicare ulterioara alaturi de Gabriel Resources in proiectul Rosia Montana".

"Inteleg ca Newmont se obliga sa respecte cele mai inalte standarde de management ecologic, de sanatate a angajatilor si de siguranta pentru comunitati. O investitie intr-un proiect dubios precum cel de la Rosia Montana nu ar trebui sa poata pune la indoiala aceste angajamente admirabile", conchide Soros scrisoarea trimisa directorului Newmont Mining Corporation, in calitate de actionar.


CONSPIRATIA MAGHIARA. Vestea ca Soros e actionar indirect la Rosia Motana a fost facuta publica ieri de presedintele companiei romano-canadiene, Alan Hill, care a admis ca miliardarul american detine actiuni la Newmont. Hill nu a putut preciza care este participatia miliardarului american in compania miniera Newmont.

Hill l-a criticat dur pe Soros pentru implicarea in sprijinirea opozantilor proiectului intr-un discurs adresat presei, in care a dat indicii despre o posibila intelegere intre maghiari pentru sabotarea autorizarii proiectului minier. "Pana in dimineata aceasta am vorbit cu grija despre conceptul de iredentism. Acum voi aborda problema direct, pentru ca trebuie sa ajungem la agenda secreta de lucru a unora dintre cei care se opun proiectului nostru", a declarat Hill.

El a construit o ipoteza potrivit careia opozitia statului maghiar, demersurile facute de Soros atat direct, cat si prin fundatiile pe care le finanteaza, faptul ca UDMR detine portofoliul Mediului si ca unul dintre initiatorii proiectului legislativ de interzicere a cianurii in minerit in Romania este Peter Eckstein Kovacs nu ar fi simple coincidente, nu ar fi actiuni independente, ci o constructie atent realizata pentru sabotarea RMGC.

"Am fost informati ca o companie maghiara asteapta in culise sa poata initia un proiect in Rosia Montana", a spus Alan Hill, inducand ideea ca "maghiarii vor aurul" din Rosia Montana, fara insa a aduce probe concludente. Hill a refuzat sa dea vreun detaliu jurnalistilor despre identitatea companiei interesate de zona miniera Rosia Montana, precizand doar ca a a auzit "soapte" in acest sens.


In discursul sau, Hill a enumerat din nou beneficiile pe care proiectul minier al RMGC le-ar aduce statului roman si comunitatii locale din Rosia Montana si a atacat direct opozantii proiectului. El a vorbit fie despre casa luxoasa din Marea Britanie a parintilor lui Stephanie Roth, jurnalist cunoscut ca lider al opozitiei fata de proiect, fie despre faptul ca site-ul Alburnus Maior este inregistrat la Budapesta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.