O pondere de 11% dintre europeni - una din zece persoane- nu stiu ca Romania si Bulgaria au devenit membre UE la inceputul acestui an, cei mai ignoranti dintre ei fiind austriecii (27%), indica cel mai recent Eurobarometru care analizeaza opinia euro
O pondere de 11% dintre europeni - una din zece persoane- nu stiu ca Romania si Bulgaria au devenit membre UE la inceputul acestui an, cei mai ignoranti dintre ei fiind austriecii (27%), indica cel mai recent Eurobarometru care analizeaza opinia europenilor referitor la politica de vecinatate a UE.

Unul din zece europeni respondenti nu stie de extinderea la 27 de membri a Uniunii cu Romania si Bulgaria, de la 1 ianuarie 2007. Mai mult, la trei ani de la aderarea celor zece state, mai sint europeni care nu stiu ca acest eveniment a avut loc. Potrivit Eurobarometrului, 7% dintre europeni cred ca Polonia urmeaza sa adere la UE in viitorul apropiat.

Intrebati insa care sint statele candidate la UE, 34% dintre europeni numesc Turcia si 12% - Croatia, dar acestia nu sint la curent cu statutul de tara candidata a Macedoniei. Totusi, o treime dintre respondenti nu au stiut sa numeasca nici un stat care urmeaza sa faca, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, parte din UE.

Explicatia realizatorilor studiului privind notorietatea redusa - mai scazuta decit in anul anterior - in legatura cu extinderile ulterioare se datoreaza faptului ca, o data cu aderarea Romaniei si Bulgariei, interesul media europene fata de acest subiect a scazut.

Studiul a fost realizat in perioada 25 mai-30 iunie 2007, prin intervievarea a aproape 27.000 de cetateni din toate cele 27 de state membre UE. Chestionarul a examinat cunostintele europenilor privind tarile vecine ale UE si a analizat opiniile lor cu privire la politica de vecinatate a Uniunii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.