Cei 26 de atleti romani intrati pina acum in competitie la Mondialele din Japonia nu au reusit sa obtina nici macar o medalie, ei multumindu-se cu vizitele la castelul si acvariul din Osaka.

Cu doua zile inainte de finalul Campionatelor Mondiale de atletism de la Osaka, delegatia Romaniei nu se regaseste pe lista celor 36 de tari ai caror reprezentanti au urcat, fie si doar o singura data, pe podium. Cindva o forta in lume, atletismul romanesc pare "sa fi murit" o data cu retragerea din activitatea competitionala a Violetei Beclea sau a Gabrielei Szabo. Desi beneficiaza anual de cel mai mare buget - in 2007, FRA a primit de la bugetul statului nu mai putin de 5.367.000 de lei -, forul condus de Sorin Matei nu reuseste sa-si indeplineasca obiectivele.

Conform politicii noii conduceri a Federatiei de Atletism, Romania a deplasat in Japonia 30 de atleti, un numar-record de participare (n.r.- recordul precedent fusese inregistrat in 2003, la Paris, unde au participat 29 de atleti romani). Alaturi de veteranele Mihaela Melinte sau Oana Pantelimon, ale caror rezultate in ultimii ani sint mai mult decit modeste, au fost trimise la Osaka sportive de numai 16 ani si jumatate - Mirela Lavric sau Bianca Perie. Obiectivul parea unul modest: una-doua medalii si patru finale. Greu insa de realizat pentru cei 30 de ,,turisti’’ romani la Osaka. Dupa sapte zile de concurs, Romania aduna doar trei clasari intre primii opt - Nicoleta Grasu (locul 4 la disc), Cristina Casandra (locul 6 la 3.000 m obstacole) si Claudia Stef (locul 6 la 20 km mars) - si nici o medalie. Singura speranta la podium a ramas proba feminina de maraton, programata duminica.

Cele mai mari dezamagiri la actuala editia a Mondialelor s-au numit Marian Oprea si Ionela Tirlea, doi dintre atletii cotati cu sanse la medalie. Ionela, revenita dupa o accidentare, ,,s-a inhamat’’ la mai mult decit putea face. Din cele trei probe la care a luat startul, 200 m, 400 m si 400 mg, vilceanca nu a prins nici o finala. In ceea ce-l priveste pe Oprea, acesta nu a apucat sa sara in concursul oficial, intrucit la incalzire i-a recidivat o mai veche accidentare. Asta nu l-a opit insa ca, dupa doar trei zile, ,,sa bata cu piciorul’’ obiectivele turistice din Osaka.

Statele Unite conduc, dupa 7 zile de concurs, in clasamentul pe medalii al Mondialelor de la Osaka, atletii americani urcind pina acum de 13 ori pe podium (6 aur+ 2 argint +5 bronz). Ei sint urmati indeaproape de Rusia, cu 12 medalii (4+6+2), si de Kenya, cu 8 (3+1+4). In aceasta ierarhie se regasesc tari precum Bahrain, Noua Zeelenda, Panama sau Republica Dominicana.