Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova afirma ca a descoperit mai multe cazuri de coruptie in rindul functionarilor publici de la Aeroportul International Chisinau, in unele dintre ele fiind vorba despre trafic de acte de identitate roma
Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova afirma ca a descoperit mai multe cazuri de coruptie in rindul functionarilor publici de la Aeroportul International Chisinau, in unele dintre ele fiind vorba despre trafic de acte de identitate romanesti falsificate, informeaza BBC Romania, preluat de NewsIn.

Potrivit sefului interimar al Directiei de Securitate Interna din cadrul Ministerului de Interne, Ion Berbinschi, o parte dintre aceste infractiuni au fost comise pe teritoriul Aeroportului International Chisinau "sub protectia si cu implicarea factorilor de decizie si a functionarilor de diferit nivel" din cadrul Serviciului Vamal, Serviciul de graniceri, Directia Politiei in transporturi, Serviciul de securitate aeronautica a Aeroportului International Chisinau si ai citorva companii aeriene.

Ion Berbinschi mai spune ca, "prin intermediul Aeroportului din Chisinau, cu folosirea a diferite mecanisme delictuoase, sint traficati sistematic cetateni ai Republicii Moldova".

"Persoanele pleaca din Aeroportul Chisinau in baza pasapoartelor de cetatean al Republicii Moldova. In Aeroportul Budapesta sint intilniti de asa-numitul curier, care pleaca, la fel, din Chisinau", explica oficialul moldovean. "Pe parcursul zborului, curierul distribuie buletinele de identitate romanesti. In aeroportul de la Frankfurt prezinta pasaportul de cetatean al Republicii Moldova si buletinul de identitate romanesc. Organele din Germania, dar si din alte tari cunosc faptul ca in Republica Moldova este permisa dubla cetatenie, sint induse in eroare", a adaugat el.

In ultimele doua saptamini, autoritatile au retinut pe aeroporturile din Frankfurt si Istanbul mai multi cetateni ai Republicii Moldova care ar fi avut acte false. Trecerea lor prin zona de control vamal la Chisinau, afirma Ion Berbinschi, a fost organizata de "citiva functionari cu functii de raspundere din cadrul Aeroportului International Chisinau".

Cei care doreau sa plece in strainatate trebuiau sa plateasca 4.000 de euro de persoana, iar pentru serviciile oferite in cadrul Aeroportului Chisinau li se cereau 800 de euro, a afirmat angajatul Ministerului de Interne. Ancheta incearca sa stabileasca exact pentru ce servicii se plateau banii si cit revenea fiecarei persoane implicate in parte.

Ion Berbinschi afirma ca buletinele de identitate romanesti si din tarile baltice, cu care de fapt se traversa granita, erau falsificate pe teritoriul Republicii Moldova. Iar aeroporturile din Budapesta, Istanbul si Praga erau preferate ca puncte de tranzit.

Ministerul de Interne moldovean spune ca si vamesi, si politisti de la Aeroportul International Chisinau au fost implicati si in cazuri de contrabanda cu valuta straina. Cu ajutorul lor, recent au fost scosi ilegal din tara 210.000 de dolari americani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.