De 20 de ani, Ungaria n-a mai avut o jucatoare care sa ajunga in turul trei la US Open. Agnes Szavai pune capat insucceselor ungare in 2007

La New York, ultimul turneu de Grand Slam se apropie de jumatate, iar aparitia surprizelor a mai fost aminata cu citeva zile. Nu s-a pus problema ca principalii favoriti sa paraseasca intrecerea, Maria Sarapova (nr. 2) spulberind-o pe Cassey Dellaqua (Australia) in 51 de minute (6-1, 6-0), dupa care a spus hotarita: "Am incercat sa joc tare de la prima la ultima minge. N-am vrut sa-i dau nici o sansa". Nici chiar indianca Sania Mirza (nr. 26) n-a avut probleme cu adversara Laura Granville, pentru a trece in turul trei (6-3, 7-5), asiatica de 20 de ani avind in clerul musulman din tara sa un oponent ceva mai redutabil.

Inclusiv la US Open, impartirea tenismenilor pe regiuni geografice se face astfel: jucatorii spanioli, jucatoarele ruse si sirbi, deopotriva baieti si fete. Aceste sabloane sint miscate insa de aparitii-surpriza, cum este cea a unguroaicei de 19 ani Agnes Szavay (31 WTA), care a eliminat-o in turul doi pe olandeza Michaela Karjicek (7-6, 6-3). Pentru conationali, ascensiunea lui Agnes este cu atit mai importanta, cu cit nu mai exista vreun jucator ungar de tenis in Top 130 al fetelor sau in Top 450 al baietilor. De altfel, ea este prima jucatoare de tenis dupa Andrea Temesvari, in decada 80-90, care ajunge atit de departe. Cel mai important cap de serie care a parasit intrecerea in ziua a patra de concurs a fost francezul Richard Gasquet (nr. 13), insa acesta a fost eliminat in primul rind de febra de 38 de grade, care nu l-a lasat sa intre pe teren impotriva americanului Donald Young. A abandonat si argentinianul Jose Acasuso, in setul trei al meciului cu Andy Roddick (nr. 5), chiar in ziua in care americanul implinea 25 de ani, Acasuso facindu-i astfel un frumos cadou.