O cantitate mica de gaz potential letal provenind de la o serie de inspectii mai vechi din Irak care a fost descoperita la New York, intr-o cladire a Natiunilor Unite, nu reprezenta un pericol real, a anuntat organizatia.

Membri ai
O cantitate mica de gaz potential letal provenind de la o serie de inspectii mai vechi din Irak care a fost descoperita la New York, intr-o cladire a Natiunilor Unite, nu reprezenta un pericol real, a anuntat organizatia.

Membri ai Comisiei de Control, Verificare si Inspectie pentru Irak (COCOVINU), dizolvata in luna iunie, au anuntat joi ca au descoperit mai multe fiole neetichetate, continind "substante lichide necunoscute", in timpul operatiunilor de arhivare desfasurate in birourile lor, pe 24 august. Miercuri, dupa cinci zile de cautari, ei au descoperit documentele si foile de inventar ale acestor fiole si au constatat ca unele dintre ele contineau cantitati infime de fosgen, un gaz potential letal, aflat in suspensie in ulei.

Ei au neutralizat imediat substanta si au pus-o intr-un loc sigur, au verificat cladirea si nu au detectat "nici un vapor toxic". "Nu exista nici un risc sau pericol imediat", a declarat un purtator de cuvint al ONU, Marie Okabe. Autoritatile americane si FBI-ul au fost alertate.

Birourile COCOVINU se afla in Manhattan, intr-o cladire separata de sediul ONU. COCOVINU a fost insarcinata, in 1999, de Consiliul de Securitate al ONU, sa localizeze si sa neutralizeze armele chimice si biologice si rachetele cu raza lunga de actiune din Irak. Inspectorii sai au parasit Irakul pe 18 martie 2003, cu putin timp inainte de invadarea tarii si nu au mai primit autorizatie sa se intoarca ulterior. Nici o arma de acest tip nu a fost gasita dupa invazie, iar Consiliul de Securitate a pus capat mandatului comisiei pe 29 iunie.

COCOVINU a anuntat ca, potrivit primelor elemente ale anchetei, substantele proveneau din inspectiile facute de experti, in 1996, la o uzina irakiana veche de arme chimice, de la Al Muthanna. Potrivit aceleiasi surse, acest tip de substanta nu ar fi trebuit depozitata in birouri, ci trimisa direct la laboratoarele comisiei din Edgewood, Maryland.

Fosgenul este un produs chimic toxic utilizat la fabricarea maselor plastice si a insecticidelor. Este, de asemenea, un agent chimic de lupta de generatie veche, care a fost utilizat in Primul Razboi Mondial.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.