Incalzirea globala si consecintele sale imediate, cum ar fi ridicarea nivelului marii prin topirea ghetarilor, va produce din ce in ce mai multe cutremure, tsunami, eruptii vulcanice si alunecari de teren, spun geologii. Impactul pe care il au schim
Incalzirea globala si consecintele sale imediate, cum ar fi ridicarea nivelului marii prin topirea ghetarilor, va produce din ce in ce mai multe cutremure, tsunami, eruptii vulcanice si alunecari de teren, spun geologii. Impactul pe care il au schimbarile climatice produse de om sunt deja vizibile: ghetarii din Groenlanda se topesc intr-un ritm alert, iar nivelul marii a crescut cu 0,17 metri. Aceste fenomene vor continua si chiar se vor agrava daca nivelul de dioxid de carbon din atmosfera continua sa creasca. Echilibrul fortelor din scoarta terestra se va schimba. Unul din aceste fenomene se intampla chiar sub ochii nostri: ghetarii si crustele de gheata, care acopera o mare parte din suprafata Pamantului, au inceput sa se topeasca. Greutatea in continua scadere ghetii depresurizeaza crusta pe care sta. Topirea ghetarilor face ca placile tectonice pe care acestia erau amplasati sa isi schimbe activitatea, dand nastere la cutremure sau eruptii vulcanice. Oamenii de stiinta au dat ca exemplu Islanda, care are sub crustele inghetate numerosi vulcani. Acestia se pot activa odata cu topirea ghetii. Un alt exemplu poate fi teritoriul Sacandinaviei, care a trecut la sfarsitul ultimei ere glaciare printr-o serie de cutremure puternice si tsunami, tocmai din cauza topirii ghetarilor. Apa rezultata din topirea ghetarilor ajunge in oceane si va schimba temperatura acestora, ceea ce va duce la expansiunea apei, fenomen numit expansiune termica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.