Hilly Kristal, fondatorul CBGB - barul-incubator al The Ramones, Patti Smith, Blondie, Television, Talking Heads si Sonic Youth -, a decedat marti.

Promotorul de muzica Hilly Kristal, in virsta de 75 de ani, s-a stins marti, in Manhattan. Cauza mortii sale, afirma fiul lui, Mark Dana Kristal, pentru Associated Press, a fost o complicatie a cancerului la plamini de care suferea de mult timp.

Numele de CBGB vine de la o abreviere a genurilor de muzica carora Kristal voia initial sa le ofere o platforma in barul sau: country, bluegrass si blues. Localul a fost deschis la sfirsitul lui 1973 si a functionat pina in octombrie anul trecut, cind s-a desfiintat din cauza unor probleme pe care Kristal le-a avut cu proprietarul cladirii. Inchiderea barului a fost marcata de un concert al lui Patti Smith si al formatiei sale, care si-au avut primele concerte in CBGB. In cei 33 de ani, in barul de pe Bowery au avut recitaluri mii si mii de trupe, unele aflate chiar la debut, de pilda Television, The Ramones, Blondie, Talking Heads, Living Colour si Sonic Youth. Importanta lui CBGB era cu atit mai mare cu cit New Yorkul nu prea avea in acea perioada localuri dedicate muzicii rock si punk inovatoare. Mai mult de atit, la CBGB fanii se puteau intilni intr-un mediu informal cu vedete precum Debbie Harry, Sid Vicious si Joey Ramone.

„Alte cluburi nu-si bateau capul decit cu manechinele si oamenii frumosi, in timp ce el voia sa lase muzicienii sa intre in bar pe gratis, sa asculte muzica si sa le dea beri la un pret modic", invoca David Byrne, solistul Talking Heads, generozitatea lui Kristal pentru „Forbes". „Intr-o era in care muzica disco era mainstream, Hilly a riscat si a pariat pe noi. Si a cistigat, ca si noi. Ii sintem profund recunoscatori", declara bateristul Marky Ramone tot pentru „Forbes", adaugind ca promotorul de muzica „a fost parte integranta a tot ce insemna punk din 1974 si pina la moartea sa". Debbie Harry afirma ca regreta disparitia lui Kristal, al carui local il considera ca facind parte din istoria rock’n’rollului. Patti Smith crede ca CBGB nu insemna ceva doar in ceea ce il privea pe Hilly, sau pe formatiile care concertau acolo ori chiar in legatura cu New Yorkul, ci reprezenta libertatea in sine, asa cum o vedeau tinerii.