Dupa anunt, Marko Bela a dat inapoi, refuzind sa spuna daca va pleca din tara in cazul in care va ajunge europarlamentar.

Reprezentantii UDMR si cei ai Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) au incheiat o noua rund
Dupa anunt, Marko Bela a dat inapoi, refuzind sa spuna daca va pleca din tara in cazul in care va ajunge europarlamentar.

Reprezentantii UDMR si cei ai Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) au incheiat o noua runda de negocieri privind alcatuirea listei pentru alegerile europarlamentare. Propunerea UDMR, anuntata vineri la Cluj, este ca primele doua locuri de pe lista acestei formatiuni sa fie ocupate, in ordine, de presedintele ei, Marko Bela, si de episcopul reformat Laszlo Tokes. Szyilagy Zsolt, vicepresedintele CNMT, a declarat ca nu comenteaza, deocamdata, propunerea UDMR.

In opinia CNMT, ar trebui infiintat, in regim de urgenta, un "for al maghiarilor", care sa decida componenta listei, a mai spus Szilagy Zsolt. El considera ca lista nu ar trebui sa fie una "politica", sub "egida UDMR", ci una a "solidaritatii maghiarilor". O noua runda de negocieri va avea loc saptamina viitoare.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat vineri, la Cluj, ca trebuie gasita o solutie, deoarece pe 8 septembrie se intruneste Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR, care trebuie sa "adopte modificarile" aduse listei. "Speram sa ne intelegem asupra unei liste comune sau asupra unei liste a solidaritatii maghiarilor din Romania", a precizat el.

Marko Bela nu a dorit sa comenteze pozitionarea sa in capul listei: "Nu am ambitia personala de a fi pe locul I, colegii mei au propus formula asta, cu intentia unui mesaj de unitate si solidaritate. Deocamdata, este doar o propunere, o posibilitate, asa ca intrebati-ma ce voi face cu partidul dupa ce avem o solutie definitiva, nu acum. N-are rost sa facem speculatii, ca sint foarte multe variante deocamdata. Exista o certitudine: ca noi am facut o propunere, si anume ca domnul episcop Laszlo Tokes sa fie pe loc eligibil pe listele UDMR", a conchis liderul maghiar.

El a precizat ca, indiferent de formula de lista la care se ajunge, campania pentru alegerile europarlamentare trebuie sa fie "puternica si coerenta, pentru a ne mobiliza electoratul, care nu se va mobiliza numai de dragul intelegerii noastre, daca vom ajunge la aceasta".

Negocierile dintre reprezentantii UDMR si cei ai CNMT s-au relansat in luna iulie a acestui an, dupa o perioada de lipsa de comunicare. Prezenta episcopului Laszlo Tokes pe listele UDMR nu este dorita de organizatiile care il sprijina si care ar prefera o candidatura independenta a acestuia. Alte nume vehiculate pentru deschiderea listei UDMR au fost Nagy Zsolt, fost ministru al Comunicatiilor, acum cercetat penal in dosarul spionilor economici, si Iuliu Winkler, in prezent ministru al Comunicatiilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.