Salariile mici si promovarea pe baza de "pile" sint principalii factori generatori de coruptie in MIRA, arata un studiu realizat de Directia Generala Anticoruptie (DGA), informeaza NewsIn.

Studiul, facut in perioada iunie-iulie 2007
Salariile mici si promovarea pe baza de "pile" sint principalii factori generatori de coruptie in MIRA, arata un studiu realizat de Directia Generala Anticoruptie (DGA), informeaza NewsIn.

Studiul, facut in perioada iunie-iulie 2007 in rindul angajatilor Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), arata ca peste 60 la suta dintre cele 1.200 de persoane chestionate au indicat ca nivelul salarizarii personalului MIRA (33,61 la suta) si promovarea pe baza de "pile" (27,99 la suta) sint principalii factori care influenteaza proliferarea coruptiei in rindul MIRA.

Birocratia este indicata ca factor generator de coruptie de 21,43 la suta dintre respondenti, in timp ce educatia necorespunzatoare si legislatia deficitara nu sint considerate ca fiind cauze importante in savirsirea de fapte de coruptie de catre personalul MIRA.

In opinia celor chestionati, sanctionarea cu promptitudine a celor care savirsesc fapte de coruptie (61,67 la suta) si cresterea nivelului salarizarii angajatilor ministerului (58,56 la suta) sint cele mai eficiente masuri de prevenire a coruptiei, urmate de educarea personalului (47,83 la suta), educarea cetatenilor pentru a nu oferi "atentii" (50,04 la suta), popularizarea cazurilor in care functionarii MIRA au refuzat sa se implice in acte de coruptie (48,57 la suta), respectiv mediatizarea cazurilor in care functionarii MIRA le-au savirsit (42,38 la suta).

Activitatea Directiei Generale Anticoruptie ar putea fi imbunatatita doar daca lucratorii DGA vor organiza mai multe intilniri cu personalul MIRA (21,76 la suta), dar si daca se va realiza o mediatizare intensa a cazurilor suspectate de coruptie, atit prin intermediul mijloacelor de informare in masa, cit si prin intermediul mijloacelor de informare interne, sint de parere respondentii studiului.

Totusi, DGA este creditata de 35,44 la suta dintre cei chestionati ca fiind principala institutie care a actionat in activitatea de combatere a coruptiei, urmata de catre sefii sau de comandantii de unitati (34,96 la suta).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.