Tranzactia dintre Romania si compania elvetiana Mowag privind livrarea a 31 de transportoare blindate catre Armata Romana a generat dispute pe scena politica de la Berna.

Desi nu exista motive juridice care sa impiedice realizarea tr
Tranzactia dintre Romania si compania elvetiana Mowag privind livrarea a 31 de transportoare blindate catre Armata Romana a generat dispute pe scena politica de la Berna.

Desi nu exista motive juridice care sa impiedice realizarea tranzactiei, iar Ministerul Afacerilor Externe elvetian a aprobat saptamina trecuta exportarea blindatelor de tip Piranhas III C catre Romania, politicienii spun ca e in joc credibilitatea Elvetiei, ca stat neutru, avind in vedere ca TAB-urile urmeaza a fi folosite de Armata Romana in Irak si in Afganistan.

Presedintele Comisiei de afaceri externe din Consiliul National, Luzi Stamm, a afirmat ca neutralitatea Elvetiei e mult prea valoroasa pentru a o expune unor astfel de jocuri si spera ca Parlamentul sa determine oprirea acestei tranzactii. Socialistul Mario Fehr este la fel de sceptic: "Este imposibil ca arme elvetiene sa ajunga in Irak", a spus el, in timp ce Grupul pentru o Elvetie fara armata (GSsA) s-a declarat "revoltat" de informatie.

Guvernul elvetian spune ca transportoarele Piranhas III C vor asigura o mai buna protectie a militarilor romani in misiunile din Irak si Afganistan, fara a fi implicate in atacuri asupra poporului irakian. Autoritatile de la Berna sustin, de asemenea, ca acest contract respecta legislatia elvetiana privind materialele de razboi, care interzice orice export de arme catre tari aflate in razboi sau care nu respecta drepturile omului. Legislatia in domeniu e considerata lacunara de oponentii vinzarii, iar noul contract ar putea lansa o dezbatere pe aceasta tema.

Ministerul Apararii roman a organizat, la sfirsitul anului trecut, o licitatie restrinsa pentru achizitia a 31 transportoare blindate pentru fortele terestre. Initial s-au inscris cinci firme si au fost selectate trei: Rheinmetal Landsysteme GmbH- Germania; CN Romarm SA - Romania, in consortiu cu SC Aerostar SA, Thales Communications din Franta si compania Mowag din Elvetia. Pina la data-limita de depunere a ofertelor a ramas o singura firma interesata: Mowag. Comisia de evaluare a decis ca Piranha III C 8x8, corespunde cerintelor specificate in caietul de sarcini si firma a fost declarata cistigatoare. Contractul, care se va derula pina in 2010, valoreaza 37,6 milioane de euro. Compania israeliana Elbit Systems va furniza turele automate si sistemele electronice, in valoare de 10,9 milioane de euro, ca subcontractor al firmei Mowag. Echipamentele includ turele automatizate pentru mitraliere de 12,7 mm, sisteme electrooptice si electronice. Cea mai mare parte a productiei va fi realizata de filiala romaneasca a Elbit, Elmet International, in colaborare cu firma romaneasca Pro-Optica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.