Scandalul fermelor de porci Smithfield continua. La Timisoara a avut loc, joi seara, o dezbatere publica in care reprezentantii companiei au incercat sa potoleasca protestele locuitorilor din comunele in care exista crescatorii de porci.

Inca de la achizitionarea combinatului Comtim, din judetul Timis, compania americana Smithfield a intampinat o oarecare reticenta din partea locuitorilor din comunele in care se dorea infiintarea unor noi ferme de porci. Nu au lipsit nici protestele, dupa ce directorul pentru afaceri corporative al „Noului Comtim“, Mircea Ioan Cotosman, facea public, anul trecut, proiectul ce prevedea colaborarea companiei cu fermierii din vestul tarii si construirea in judetul Timis a unei retele de 70 de ferme de porci.

Elocvent este cazul locuitorilor din comuna Masloc, care au protestat vehement fata de intentia Smithfield de a infiinta pe raza localitatii doua asemenea ferme. Considerand ca dejectiile animalelor ar avea efecte nocive asupra mediului, localnicii din Masloc au cerut Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) sa nu elibereze autorizatiile pentru construirea fermelor. Un conflict asemanator a izbucnit in aceste zile, cand compania Smithfield trebuie sa incinereze peste 40.000 de animale infestate cu pesta porcina. Autoritatile din localitatea Sanmihaiu Mare - de care apartine si satul Utvin, unde s-a descoperit al treilea focar de pesta porcina - au cerut ARPM sa nu elibereze autorizatia pentru statia de procesare a deseurilor de animale, din cauza mirosului insuportabil din zona. „De cand au inceput probele la incinerator, cetatenii resimt mirosuri ingrozitoare, care se accentueaza cand bate vantul“, a declarat primarul comunei, Ioan Iacobescu.